Október tizedike a lelki egészség világnapja

„Ép testben ép lélek.” – tartja a régi mondás. Szakemberek szerint a kettő egészsége adja ki az ember valós egészségét. Hiszen ha a lélek beteg, akkor nem megfelelőek az érzelmek, nem megfelelőek a reakciók, és az aktivitás, emiatt az élet minden területén valamilyen feszültség alakul ki. Ha valaki labilisabbá válik, azt már saját magán is észreveheti, mert nem úgy reagál dolgokra, mint korábban.

 

Figyelmeztető tünetek

 

Tartós fáradtság, türelmetlenség, ingerlékenység, csökkent aktivitás. Mind olyan tényező, amely arra enged következtetni, megbetegedett az ember lelke. A legtöbb embert érintő probléma a szorongás és a depresszió, amelyeket sokszor a felfokozott élet és a túlzott elvárások okoznak. Amennyiben az ember nem tudja levezetni feszültségét, ha nincs elegendő idő önmagára , akkor kialakulhat egy tartósan fennálló szorongásos betegség. A depresszió azonban sokszor minden ok nélkül jelentkezik. Ezeket kezelni kell, mert a kezeletlen tünetek a betegség mélyüléséhez, a későbbiekben akár öngyilkossághoz is vezethetnek.

 

Egy életünk van...

 

Dr. Erdélyi Ágnes, a Jósa András Oktatókórház Addiktológia Osztályának osztályvezető főorvosa kifejtette, arról is szól a Lelki Egészség Világnapja, hogy egy kicsit beszéljünk többet ezekről a problémákról, egy kicsit figyeljünk oda arra, hogy az a test, amiben élünk, az a miénk, mindenkinek egyedi és a sajátja. Senki nem tud a testén kívül élni és nem tud testet váltani, erre kell vigyázni, ezt kell óvni.

 

A lelket is karban kell tartani

 

A szakember elmondta, egyre többen próbálnak meg mozogni és egészségesen táplálkozni, a lelküket azonban még mindig kevesen edzik. A lélek karbantartásának egyik legfontosabb módja, ha az embernek van megfelelő társasága, vannak körülötte olyan emberek, akikben bízhat és akikkel értelmes, jóízű beszélgetéseket folytathat. Ő a természetes mentorok. Ha ilyen nincs az ember életében, akkor szükségesek probléma esetén a professzionális segítők.

 

Felesleges stigmatizálni!

 

A társadalom azonban a mai napig stigmatizáltja azokat, akiknek lelki problémájuk van, hiszen az emberek félnek attól, ami ismeretlen a számukra. Sok esetben pedig a homokba dugják a fejüket, ahelyett, hogy segítenének. Ehhez információk és eszközök szükségesek és nem elegendő azt mondatni valakinek, hogy ne stresszlejen és szedje össze magát. A szakember elmagyarázta, a szorongó ember szeretne nem szorongani, csak éppen a módját nem tudja, hogyan ne tegye azt. Nem azért, mert nem akarja, hanem mert nem tudja, hogyan kellene lelki egészségben élni. A Lelki Egészség Világnapja segít abban, hogy az emberek elfogadják a mentális problémák jelenlétét és megpróbálják a megfelelő módszerekkel kezelni azokat.

ME.

(Fotó: internet)