Október a látás hónapja

A látás hónapját a Magyar Látszerész Szövetség és az optikus szakma indította útjára azért, hogy felhívják a lakosság figyelmét a szem egészségének megőrzésére, hiszen a látás nagyban befolyásolja az életminőséget. A modern élet próbára teszi a szemet, hiszen az emberek sokat ülnek monitor előtt, sokat nézik a tévét, ebből adódóan kevesebbet pislognak. Ez mind károsíthatja a szemet. Minden októberben a látás egészségének megőrzése érdekében különböző akciók fogadják azokat, akik tenni szeretnének szemükért.

 

Tizenöt éve a szem egészségéért

 

Szűcs Péter látszerészmester elmondta, tizenöt éve minden októberben elindul ez a kampány. Hozzátette, a legnagyobb jelentősége az, hogy felhívják a figyelmet a látásvizsgálat fontosságára. Főleg ilyenkor, ősztől kezdődően, hiszen megváltoznak a fény- és a látási viszonyok. Ezek befolyásolják azt, hogyan tudunk közlekedni nap mint nap, vagy hogyan látunk. A látszerészmester kifejtette, emiatt indították el ezt a szakmai kampányt, hogy mindenki évente legalább egyszer meg tudja nézetni a látása és a szeme egészségét. Hozzátette, ez azért különösen fontos, mert nemcsak a látásról van szó ilyenkor, hanem olyan speciális háttér szembetegségeket is fel tudunk deríteni, amelyek csak lassan, hosszú időn keresztül alakulnak ki és nem minden esetben okoznak panaszokat.

 

A lakosság kétharmadát érinti valamilyen szemprobléma

 

A szakemberek szerint a magyar lakosság 70 százalékát érinti valamilyen, szemmel kapcsolatos elváltozás. A szem leggyakoribb megbetegedései között tartják számon a szakemberek a rövidlátást, amely általában már gyermekkorban jelentkezik és a lakosság több mint 15 százalékát érinti. Ahogy az ember korosodik, úgy jön elő a köznyelvben pluszosságnak nevezett probléma, amikor már olvasószemüveg használata javasolt. A szakember azt mondta, a gyerekeket, ha nincs korábban gond, kétéves koruk körül érdemes elvinni szemészhez, főleg akkor, ha valamelyik szülőnél van látásprobléma, vagy ha észreveszik a kicsin, hogy egyik szemével kancsalít. Ezt ugyanis hatéves korig lehet korrigálni úgy, hogy később ne alakuljon ki miatta tompalátás. A Látás Hónapja keretein belül egész októberben lehetőségük van az embereknek arra, hogy az ország valamelyik, az akcióhoz csatlakozott optikában részt vegyenek egy rutinvizsgálaton. Ahol, ha problémát észlelnek a szakemberek, felhívják a figyelmet a további tennivalókra.

M. E.