Október 31-éig érvényesíteni kell a diákigazolványokat

Az érvényes diákigazolvánnyal rendelkező diákok a MÁV-START vonataira 50 százalékos kedvezménnyel válthatnak menetjegyet. A közoktatásban és a felsőoktatásban részt vevő nappali és esti tagozatos tanulók 90 százalékos havi, félhavi, illetve 30 napos bérletet is vásárolhatnak lakóhelyük vagy tartózkodási helyük és oktatási intézményük székhelye, illetve gyakorlati képzésük helyszíne között.

Érvényes diákigazolvánnyal

Az utazási diákkedvezmény igénybe vételének feltétele azonban az érvényes diákigazolvány. A vasúttársaság arra kéri a diákkedvezménnyel utazókat, hogy időben gondoskodjanak diákigazolványuk érvényesítéséről, ugyanis az előző félévben kiadott diákigazolvány-matricákkal csak október 31-éig utazhatnak kedvezményesen. A diákkedvezmény igénybevételének feltétele az érvényes diákigazolvány, amelyet az oktatási intézmény állít ki. – Felhívjuk a vonattal utazó diákok figyelmét, hogy az első félévben kiadott diákigazolvány-matricák csak október 31-éig használhatók fel kedvezményes utazásra, ezért arra kérjük az egyébként diákkedvezménnyel utazókat, hogy időben gondoskodjanak a diákigazolványuk érvényesítéséről – hangsúlyozta Urbán Attila, a MÁV Csoport sajtószóvivő-helyettese.

Pénzbírság

Aki érvénytelen kedvezményre jogosító igazolvánnyal vagy érvénytelen igazolással veszi igénybe a kedvezményt, illetve jogosultságát nem tudja az előírt módon igazolni, az szankciókra számíthat. A megállapított menetdíj vagy pótjegy árán felül további 8 ezer forint pótdíjat kell fizetnie. Abban az esetben, ha valaki otthon felejtette az igazolványát, de érvényes, egy egyszeri 1300 forintos bemutatási díjjal megúszhatja a nagyobb összegű büntetést.

Piszár Tünde