Október 2-án népszavazás

Népszavazásra készül az ország. A 18. életévüket betöltött magyar választópolgároknak október 2-án kell a szavazóurnák elé járulni és kifejteni véleményüket arról, mit gondolnak az Európai Unió elképzeléséről, mely szerint az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhatnák a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését. Bár a szavazás időpontjáig még több mint két és fél hónap van, bizonyos feltételek megvalósulására minden választópolgárnak gondot kell fordítani.

 

Augusztus 15-éig érkezik az értesítő

 

Dr. Szemán Sándor, Nyíregyháza Megyei Jogú Város címzetes főjegyzője kifejtette, a legfontosabb az, hogy mindenki figyelje, megkapja azt az értesítőt, ami alapján részt tud venni az októberi népszavazáson. Ez az egyik legfontosabb határidő. A címzetes főjegyző hozzátette, ez egy hétfői nap lesz, amikor minden választópolgárhoz el kell jutnia az értesítőnek arról, hogy őt névjegyzékbe vették. A névjegyzékbe vétel az augusztus 5-ei hatályos lakcímnyilvántartás alapján történik. Abban az esetben, ha valakinek ezt követően változik a lakcíme, akkor a változás alapján tud részt venni a választáson. Dr. Szemán Sándor elmondta, nem változott a szavazókörök beosztása a legutóbbi választások óta. 2014 októberében volt a helyhatósági választás. Mindenki alapesetben annak a száz szavazókörnek a valamelyikébe kapja meg az értesítését, ahol legutóbb az önkormányzati választáson szavazott. Természetesen, aki azóta új lakcímet létesített, annak megfelelően kapja meg az értesítését.

 

A választópolgár szavazhat máshol is

 

Most is lehetőség lesz arra, hogy ha valaki Nyíregyházától távol lesz a szavazás napján, a tartózkodási helyén szavazzon. Ha pedig valaki a voksolás napján érkezik ide, akkor Nyíregyházán is ikszelhet. Az erre vonatkozó bejelentéseket egészen a választást megelőző második nap, délután négy óráig, azaz szeptember 30-án, pénteken négy óráig meg lehet tenni a választópolgároknak.

M. E.

(Fotó: internet)