Október 1-jén indul az országos népszámlálás

A kiegyezés után, a XIX. században volt az első népszámlálás Magyarországon, azóta nagyjából tízévenként tartják, a mostani a pandémia miatt „csúszott” 2021 májusáról idén őszre. A mindenki számára kötelező, ugyanakkor anonim cenzusról dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző adott tájékoztatást, aki egyben a helyi népszámlálási felelős is.

A legutóbbi,  2011. évi a tizenötödik volt a magyarországi népszámlálások történetében,  s azért nem pont egy évtizeddel követi a jelenlegi, mert a pandémiás viszonyok ezt megakadályozták. Ezért a kérdésekre a 2022. október 1-jén fennálló állapotot alapul véve kell válaszolni. Nem az egyes személyek adatai a jellemzők, hanem statisztikai célról van szó, hiszen fontos felmérni az ország állapotát, hogy segítse a gazdasági-társadalmi tervezést.


Kötelező és anonim
A részvétel kötelező, de anonim, tehát névtelen, és adatbiztonsági aggályok sem lehetnek. – A népszámláláson való részvétel kötelező mindenki számára. Azonban az adatok nem használhatók fel egyedileg, nem is alkalmas rá a rendszer. Tehát a hatóságok sem kereshetik meg a Központi Statisztikai Hivatalt, amely az adatok kezelője, senki nem nyerhet ebből egyedi adatot, melyek konkrét személyekre vagy lakásokra visszavezethetők – fogalmazott a főjegyző.


Ha lehet, mindenképpen online
A cenzuson a lakásokat és a személyeket mérik fel. Minden egyes lakott ingatlanra vonatkozóan kérdőívet kell kitölteni, valamint minden olyan személynek, aki október 1-jén Magyarországon lakik, ott, ahol ténylegesen lakik. Utóbbit további részletszabályok finomítják, például  annak a magyarországi lakóhellyel rendelkező honfitársunknak, aki átmenetileg, de 12 hónapnál nem többet tartózkodik külföldön, szintén ki kell töltenie. Először online van rá lehetőség. – Október 1-jén, szombaton 0 órakor az internetes kitöltési lehetőség nyílik meg, erre 16 napig lesz lehetőség.

A háztartásokba a KSH megbízása alapján a posta küld mindenhova egy levelet, amelyben egy 12 jegyû kód van, ez alapján lehet kitölteni a kérdőíveket. Nagyon fontos, és buzdítunk mindenkit, hogy minél többen éljenek az internetes kitöltés lehetőségével, ez az állampolgároknak is könnyebb és az állami szervek munkáját is segíti – tette hozzá dr. Szemán Sándor.


Fontos érzékeny adatok
Október 16. éjfélig tart az internetes lehetőség, másnaptól november 20-ig számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik nem töltötték ki online a kérdőíveket. Végül november 28-ig pótösszeírás zajlik, ez idő alatt a polgármesteri hivatalba kell bemenni azoknak, akik addig nem vettek részt a népszámláláson. Vannak olyan adatok, melyek érzékenynek minősülnek – például az egészségügyi állapotra, fogyatékosságra, nemzetiségre, vallási hovatartozásra, anyanyelvre vonatkozóan –, itt a válaszadás ugyan nem kötelező, de mivel az a cél, hogy minél pontosabb legyen a felmérés, kérik, hogy ezeket is adják meg.

További részletek: nepszamlalas2022.hu