Okosmérés a Nyírtávhőnél

A lakossági és a közüzemi energiafelhasználás pontosabb mérése érdekében kísérleti jelleggel mérési hálózatot épít ki a KOM Központi Okos Mérés Zrt. A 21 millió eurós projekt keretében 20 ezer víz-, gáz-, áram-, és távfűtési okosmérő berendezést telepítenek az önkormányzati partnerek segítségével a programba bevont vállalatoknál. A főváros öt kerülete mellett öt nagyváros, köztük Nyíregyháza is részt vesz a kísérleti munkában, a szabolcsi megyeszékhelyen a Nyírtávhő Kft. telepíti az okosmérőket.

ELSZÁMOLÁS TÉNYLEGES ADATOK ALAPJÁN

Joó László ügyvezető elmondta, Nyíregyházán már megvannak azok a mérőeszközök, amelyekre szükség van a mintaprojektben. Ezeknek az internetes hálózatba kötését fogják elvégezni, azokkal az adatgyűjtő berendezésekkel, amelyek bekerülnek a társasházak lépcsőházaiba. Az adatgyűjtők a Központi Okos Mérés Zrt. honlapjára feltöltik majd az adatokat, és itt a megfelelő jelszóval a fogyasztó és a szolgáltató is le tudja olvasni a mért értékeket. Ezek segítségével tervezni lehet az energiafogyasztást, a közös cél pedig az, hogy a tényleges fogyasztás alapján hosszú távon havonta tudjanak elszámolni az ügyfelekkel.

MÁJUSBAN MÁR MŰKÖDHET A RENDSZER

A Nyírtávhő Kft. ügyvezetője arról is beszámolt, hogy a program közbeszerzési eljárásában novemberre születik eredmény, ezt követően indulhat a mintaprojekt eszközeinek a beépítése, ez március végéig tart majd. Nyíregyházán a távhős lakások közel 90 százalékát vonják be a programba, és legkésőbb májusban már működik a rendszer, megtörténhetnek az első okos leolvasások.

Szoboszlai Tibor