Okoskuka projekt Nyíregyházán
Megkezdődött a szelektív hulladékgyűjtő kukák és a házi komposztáló edények kiosztása Nyíregyházán. Hamarosan valamennyi háztartás saját kukákban, szelektíven gyűjtheti a hulladékot.

A város szemétszállításának korszerűsítését célzó projekt keretén belül június végétől jeladó chippel látják el a vegyes hulladékok gyűjtésére szolgáló kukákat. A chipek 80 százalékát már felszerelték, valamint a leolvasáshoz szükséges kukásautókra is felkerültek a szükséges berendezések. Ezzel könnyen ellenőrizhetővé vállnak a szabálytalan jeladó nélküli ürítések, valamint egyszerűen beazonosíthatók a chipes hulladékgyűjtő edények is. A fejlesztés részeként a napokban megérkeztek a szelektív kukák a Térségi Hulladékgazdálkodási Kft. telephelyére, hamarosan elkezdik az ingatlanokra történő kiszállításukat is. Az edényeket átvételi elismervénnyel vehetik birtokba új tulajdonosaik. Akik nem tartózkodnak otthonukban a kiszállításkor, a Térségi Hulladék-gazdálkodási Kft. Bokréta utcai telephelyén vehetik át az új gyűjtőedényt.

 

Környezettudatos gondolkodás házikomposztálóval

 

A környezettudatos gondolkodást kívánja ösztönözni a projekt a szelektív kukák bevezetése mellett a házikomposztáló készülékekkel is, emelte ki Petró Árpád, a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója. A napokban utóbbiak kiszállítását is megkezdték, valamint meghatározták azokat a peremkerületi városrészeket is, ahol a készülékek funkcionalitása megvalósulhat. A 340-350 literes komposztálókat az önkormányzat ingyen bocsájtja a lakosság rendelkezésére. Beüzemelésükkel hosszú távon a kommunális hulladékmennyiség, valamint a közszolgáltatási díj csökkenése valósulhat meg. Az intelligens kuka projekt tesztelése hamarosan a végéhez ér, így szeptembertől már megvalósulhat az okos hulladékgyűjtés Nyíregyházán.

Piszár Tünde