Légi felderítéssel a parlagfű ellen
Helikopter segítségével derítik fel a parlagfűvel borított földeket a megyében. A következő hetekben közel 300 ezer hektárt ellenőriznek a szakemberek a levegőből. A hanyag gazdák területtől függően 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra számíthatnak, ha elmulasztják az allergizáló gyomnövény irtását.

A repülési útvonalat ismertette hétfő délelőtt a megyei kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának munkatársa a reptéren. A szakemberek évek óta a levegőből derítik fel, hol találhatóak nagy kiterjedésű, parlagfűvel borított szántóföldek. A repüléshez a rendőrség biztosítja a helikoptert.

Összesen 280 ezer hektár külterületi szántóföldet ellenőriznek a szakemberek a levegőből az idei évben a helikopter segítségével. Ha a szakemberek parlagfüvet észlelnek a földeken, fényképeket és ideiglenes jegyzőkönyvet készítenek. Ez alapján az ellenőrzések végén a földhivatal parlagfű-információs adatbázist állít össze és ezt eljuttatja a Növény és Talajvédelmi Osztálynak. Fertőzöttség esetén ez alapján indítják el a hatósági eljárást. A szakemberek azt mondják, erre egyre kevesebb alkalommal van szükség.

- Pozitívan változott a dolog - mondta Szabó Tibor osztályvezető. - Nagyon nagy mértékben csökkentek a fertőzött területek. Ez észlelhető abban is, hogy egyre kevesebb fertőzött területet azonosítunk be a légi felderítés során is. Illetve a hagyományos, korábban alkalmazott, meg most is alkalmazott szemlék során is.

Idén a parlagfű terjedésének az időjárás sem kedvezett. Késett a gyom kelése, így később kezdődött el a virágzás is. A megye 20 kisebb térségében még most sem virágzik a parlagfű, így itt még továbbra sem bünteti, csak felszólítja a hatóság a gazdákat a védekezésre. Ahol megkezdődött a virágzás, ott azonban már sokba kerülhet a hanyagság. A terület nagyságától függően 15 ezer forinttól kezdve akár 5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak.

Z. Pintye Zsolt