Okosdigitális program Nyíregyházán

Nyíregyházán indult el március végén a Digitális Magyarország első átfogó fejlesztési alprogramja. Az országos projektnek köszönhetően 2018-ig Magyarország minden háztartása számára elérhetővé válik a 30 Mbps sebességű internetszolgáltatás igénybevételének lehetősége, azonban ez Nyíregyházán ennél hamarabb, már idén megvalósul. Az itteni fejlesztések keretében, a tervek szerint a hálózatépítésen túl bővítik az intelligens városi szolgáltatásokat, fejlesztik a közoktatási intézmények informatikai és infrastrukturális rendszerét, egészségügyi-informatikai beruházásokat hajtanak végre, kiterjesztik az e-ügyintézést, többfunkciós városkártyát hoznak létre, bővítik a térfigyelő kamerarendszert, és 6 ezer helyi lakos számára biztosítanak informatikai eszközöket. A rászorulóknak gyakorlati informatikai tudást nyújtó felnőttoktatási program is indul, és a hátrányos helyzetű tanulók számára felzárkózó képzéseket szerveznek.

 

MINDEN KOROSZTÁLYNAK

 

Oláh István projektkoordinátor elmondta, a programnak több célcsoportja is van. Az általános iskolásokkal a tudatos, biztonságos és etikus mobil- és internethasználatról beszélgetnek a szakemberek iskolai óra keretében. A középiskolás diákoknak szóló órákon az internet okos és biztonságos használatát tanítják meg, míg a szülőknek abban segítenek, hogyan tudnak odafigyelni gyerekeikre a digitális térben is. A pedagógusoknak a 2x45 perces oktatásokon átadják azt a tudást, amire szükségük lehet ahhoz, hogy az online térben is partnerei lehessenek a diákoknak. De a kezdőkre is gondoltak, akiknek a legfontosabb alaptudnivalókat adják át, és válaszolnak a kérdésekre is.

 

VÁRJÁK A JELENTKEZŐKET

 

Nyíregyházán szeptembertől öt alkalomból álló, intenzív kurzust kínálnak az érdeklődőknek, ahol a számítógépes alapismeretektől indulva elméleti és gyakorlati tudást szerezhetnek az ingyenes képzésen résztvevők. Az első turnus szeptember 4-én indul, melyre várják a jelentkezőket a Váci Mihály Kulturális Központ recepcióján.

Szoboszlai Tibor