Okos tűzoltóruhát fejlesztettek ki a bánkisok

Első ránézésre épp olyan, mint egy hagyományos tűzoltókabát, de a védő tüzetesebb vizsgálat után látható, hogy a felszerelés része egy olyan egység, amely adatok mérésére, tárolására és továbbítására alkalmas. Intelligens védőkabátot fejlesztett ki a Bánki Donát Szakközépiskola két diákja, Sivák Levente és Nagy Enikő.

 

TÖBB VESZÉLYES GÁZ IS KIMUTATHATÓ

 

A Bánki Donát Szakközépiskola tanulóit a Budapesti Műszaki Egyetemen történt tűzeset gondolkodtatta el.

– A műegyetemen történt tűz oltása közben több tűzoltó is életét vesztette, mi pedig azon kezdtünk gondolkodni, hogy hogyan lehetne kifejleszteni egy okos szerkezetet azért, hogy hasonló tragédia ne történjen – mondta Sivák Levente. – A technológia ma már adott, régebben nem voltak ilyen feltételek, de most már megoldható, hogy megteremtsük a tűzoltók biztonságát.

[REKLAM]

Az intelligens védőkabát a hőmérséklet és a pulzus mérése mellett több veszélyes gáz kimutatására is alkalmas. A védőruha része egy olyan egység, amely összesíti az adatokat és az interneten keresztül továbbítja egy központi szerverre. Így akár egy, a helyszínen lévő szakember figyelheti a tűzoltó pulzusát, a mérgező gázok elegyét és a robbanásveszélyt. Az okos tűzoltóruhát Kőlaposon tesztelték és kiállta a próbát.

 

ÖTLETBŐL TERMÉKET SZERETNÉNEK

 

A szakközépiskolások ötletükkel neveztek az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre.

– Fontosnak tartjuk a verseny eredményét, de úgy gondolom, annál még sokkal fontosabb az oda vezető út – mondta Zsigó Zsolt, a Bánki Donát Műszaki Szakközépiskola tanára. – Azokat a készségeket, amelyeket a diákok a védőruha fejlesztése közben elsajátítottak, jól hasznosíthatják majd a munkavállaláskor, például azt, hogyan kell előadni egy ötletet, megírni egy pályázatot, vagy éppen támogatókat keresni. Az is cél, hogy ez a védőruha továbbfejlesztve ipari körülmények között is használható legyen.

Az iskolában már kiderítették, hasonló találmánnyal egyelőre senki nem foglalkozik. Egy cég pedig felajánlotta a segítségét ahhoz, hogy a diákok ötlete konkrét termékké válhasson.

F. A.