„Okos” parkolójegy-automaták Nyíregyházán...?

A Nyíregyházi Napló egyik hűséges olvasója levélben kereste meg a lap szerkesztőségét panaszával. Ebben azt kérte, segítsenek neki választ adni arra, miért kellett, ahogy ő fogalmazott, ilyen „modern” automatákat kihelyezni a városban?

OLVASÓI LEVÉL

Kedves Napló!

Március 3-án szerettem volna leparkolni a Hősök terénél (a nyilvános WC előtt), de azt vettem észre, hogy felszedték onnan a parkolójegy-automatát. Láttam, hogy akik ott álltak meg és hozzám hasonlóan nem tudtak jegyet váltani – mert nem tudtak hol –, azokat sorra megbüntették az ellenőrök. Ezért úgy döntöttem, hogy inkább átállok a Zöld irodaházhoz. Ott viszont több idős ember is sorba állt. Mint kiderült, oda egy „modern” automatát helyeztek ki, amit nem tudtak kezelni a gépjárművezetők, ugyanis nincs is rajta magyar írás, angolul adja az utasításokat. Sajnálom, de nem tudhat mindenki idegen nyelven. Egy fiatalembernek köszönhetően kiderült, az autó rendszámát kell beütni. Kérdezem én, miért volt erre szükség és miért nem lehet magyarul kiírni, hogy hogyan kell ezeket kezelni? Arról nem is beszélve, hogy eltűnt a díjszabás a nyíregyházi parkolójegy-automatákról. Mi ennek az oka?
Köszönettel: Egy olvasójuk

Az olvasó problémájával a Napló megkereste a NYÍRVV Nonprofit Kft.-t. Barca Balázsné, a társaság parkolásicsoport-vezetője a következő választ juttatta el a szerkesztőséghez:

– A Hősök terén felújíttatjuk a parkolóautomatákat, és a javítás idejére cserélte ki a NYÍRVV Nonprofit Kft. a berendezéseket. Március 2. és 4. között csak egy automata működött a téren, ezért munkatársaink nem bírságoltak, illetve mindössze két esetben, a működő automata közvetlen közelében szabtak ki pótdíjat. Az automata felhasználóbarát, melyen négy különböző színű felirattal ellátott gomb található, a kék színű – MAGYAR, ENGLISH, DEUTSCH – egyszeri megnyomásával lehet a magyar nyelvet kiválasztani, és a kijelző lépésről lépésre leírja, hogy mit kell tennie a gépjármű vezetőjének. A csereautomaták ugyan ideiglenesen lettek felállítva a Hősök terén, de szeretnénk tájékoztatni a Tisztelt Járművezetőket, hogy májustól ezekhez nagyon hasonló, a gépjármű rendszámát is kérő, 13 új automata lesz elhelyezve a városban a kiemelt zónában.

– A „régi” automatákon valóban új matricákat he lye zett ki a NYÍRVV Nonprofit Kft., melyek hosszú távon is állandó információkat tartalmaznak, azonban a lakosság kérésére a berendezéseken újra feltüntetjük az adott parkolózóna díjszabását is – folytatta.
A parkolás áráról tájékozódni lehet továbbá a zónák elején kihelyezett információs táblákon, melyekből 106 található városszerte. Az automata kijelzőjén is megjelenik a minimális összeg, amikor a jegyvásárló elkezdi bedobálni a parkolási díjat. Az automatákon elhelyezett mobiltelefonos matricákon ugyancsak fel vannak tüntetve a zónaszámok (4400, 4401, 4402, 4403), melyek alapján követhető, hogy mennyibe kerül a várakozás.

(Szerző: Bruszel Dóra)