Nyuszi, csibe ajándékba? Nem!

Arra biztatjuk a szülőket, hogy gondolkodjanak felelősségteljesen és mondjanak nemet. Bár a bolyhos, pihés apróságok nagyon édesek és minden bizonnyal hatalmas élményt nyújtanának gyermekeink számára, azonban az ünnep és a kezdeti lelkesedés hamar elszáll, és a nyuszi, csibe, kiskacsa tartásának, elhelyezésének gondja a szülőkre marad. Ezeknek az állatoknak a lakásban történő tartása számos kellemetlen következménnyel járhat. Nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy egy helyre ürítsenek, könnyen láb alá kerülnek, megrághatnak tárgyakat, vezetékeket. Jelenlétük hamar terhessé válik a család számára, így ha nem sikerül nekik egy megfelelő helyet találni gyakran kidobva, egy kuka mellett vagy egy állatmenhelyen végzik, a megszokott környezetükből kiszakított, a nem mindig egészséges emberi, gyermeki „gondoskodás” traumáival tűzdelt életüket.
A kiscsibék, kiskacsák szervezete nehezen viseli az ismételt, intenzív „szeretgetést”, és a nyuszikra is nagy veszély leselkedik egy új környezetben, ugyanis hirtelen ijedtség hatására, leállhat az emésztésük, amely fájdalmas halálhoz vezethet.

A gyermek számára a pillanatnyi öröm után traumatikus lehet az elszakadást az óhajtott kedvenctől. A szülők számára az állat tartásával járó kellemetlenségek jelentenek megterhelést.
A történet legnagyobb vesztesei azonban azok a tapsifülesek, és kiscsibék, akiket megszokott, környezetükből, szüleiktől elszakítva, szinte feldolgozhatatlanul gyors változásokon kell keresztülmenniük, sokszor azért, hogy ezek halálukat okozzák.

Emiatt arra kérjük a szülőket, hogy felelősségteljes döntésüket a gyermekek számára is érthetően megmagyarázva akadályozzák meg ezeknek az ártatlan állatoknak a szenvedését, és sokszor a család számára is kellemetlenségeket okozó helyzetek kialakulását!