Nyugtalanító dolog derült ki az indiai vírusmutánsról

Nyugtalanító dolog derült ki az indiai vírusmutánsról
Nyugtalanító dolog derült ki az indiai vírusmutánsról

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint az Indiában elsőként azonosított B.1.617-es vírusvariáns már 44 országban felütötte a fejét. Ez már a negyedik azonosított SARS-CoV-2 mutáció, és a legfertőzőbb is.

Az ENSZ egészségügyi ügynöksége elmondta, a Covid-19 B.1.617-es változatát mára már több, mint 4500 adatbázisba feltöltött mintában fedezték fel, amelyek a WHO hat régiójának 44 országából származnak.

Maria Van Kerkhove, a WHO járványügyi technikai vezetője úgy nyilatkozott:

„Az új típus fokozottan veszélyes.

Könnyebben fertőz és sokkal ellenállóbb, mint az eddig regisztrált mutációk. Súlyosabb tüneteket produkál, és csökkentheti az oltások és a gyógyszerek hatékonyságát. Azonban fontos kijelenteni, hogy ez még nem jelenti a bevett kezelési szokások és a meglévő oltóanyagok eredménytelenségét.”

A legújabb jelentések szerint a B.1.617-nek már több mint egy tucat altípusa van, és egyre valószínűbbnek tűnik, hogy nagyban közrejátszik India drámai egészségügyi helyzetének alakulásában. Azt azonban még vizsgálják, hogy a halálozások számának megugrását az új variáns megjelenése okozta-e.

A WHO statisztikái alapján az április végéig regisztrált összes indiai vírusminta 21, illetve 7 százalékában jelen volt a B.1.617.1 és a B.1.617.2 variáns.

Indiában 24 046 809 fertőzöttet és 262 317 halálos áldozatot jegyeztek fel szombatig, a szakértők szerint viszont a tényleges adatok ennél jóval magasabbak is lehetnek. Az oxigénhiány továbbra is gond Delhiben és a főváros környékén. Az Andhra Pradesh állambeli Tirupati városában például 11 fertőzött halt meg az éjszaka, mert a kórházból küldött oxigénpalackok nem érkeztek meg időben.

hirado.hu