Nyitott Víztorony a Víz Világnapján

Vízzel kapcsolatos helyes válaszért cukorkát és egy pohár friss vizet kaptak az óvodások a Víztorony udvarán, ahol a Víz Világnapja alkalmából programok fogadták az érdeklődőket. Kiadványok, szemléltetőtáblák és a vízzel kapcsolatos szerkezetek mutatták, miért is van nagy jelentősége a víznek az életünkben, de a víz fontossága már az óvodásoknak is egyértelmű volt.

ISSZUK, FÜRDÜNK BENNE ÉS FŐZÜNK VELE

Polacsek Attila, hároméves óvodás felsorolta csoporttársainak, mi mindenre használható a csapból folyó tiszta víz. Az óvó nénik felhívták a kicsik figyelmét arra, hogy a vízzel takarékoskodni kell, hiszen nem minden embernek adatott meg, hogy tiszta ivóvize legyen. Az Arany János utca gyermekdaloktól volt hangos péntek délelőtt, hiszen a Víztoronyhoz érkező gyerekek dalokkal és versekkel is megemlékeztek a vízről.

További képekért kattintson a fotóra!

A Víz Világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték a szakemberek. Az ENSZ március 22-ét jelölte ki a világnapra, amelynek több célja van.

TÖBBCÉLÚ VILÁGNAP

Matyasovszkiné Buri Adrienn, a Nyírségvíz Zrt. kommunikációs vezetője kalauzolta az érdeklődő gyerekeket a Víztorony udvarán és elmagyarázta nekik, miért fontos megőrizni vizeink tisztaságát. Azt mondta, a csapvíz fogyasztása gyerekkorban kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a kicsik testtömegének 70 százaléka vízből áll, amit folyamatosan pótolni kell. De arra is felhívta a látogatók figyelmét, hogy vigyázni kell a vizekre, hiszen unokáink örökségével nem szabad „játszani”.
Az idei Víz Világnapjának kiemelt témája „A víz és a fenntartható fejlődés”, ezért a Nyírségvíz Zrt. munkatársai a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság szakembereinek közreműködésével szervezték meg a nyílt napot. A Víz Világnapja alkalmából a Víztorony mellett Nyíregyháza mindkét szennyvíztelepén ismeretterjesztő előadásokkal várták az érdeklődőket.

M. E.

(Fotó: Kohut Árpád)