Nyírtávhős rekonstrukciók – Idén 250 millió forintot terveztek felújításokra, javításokra
Nyírtávhős rekonstrukciók – Idén 250 millió forintot terveztek felújításokra, javításokra

Nemrég fejezték be a rekonstrukciót az Országzászló téren, most a Kelet Áruház mellett dolgoznak. Folyamatosak a távhőszolgáltatás rendszerének felújítási, karbantartási munkálatai, amik egy része látványos, a másik a háttérben és a föld alatt zajlik. Az önkormányzati cég, a Nyírtávhő Kft. a következő fűtési szezon kezdetéig, tehát szeptember közepéig 250 millió forintot tervezett be ezekre a munkákra az üzembiztos szolgáltatásért, amelyek fontos csomópontokat éppúgy érintenek, mint vezetékeket, hőközpontokat.

A Keletnél dolgoznak

Az akna fedlapját lebontottuk, ennek a helyreállítása folyik. Terveink szerint kb. 2 hét múlva lesz vége, hiszen a betonnak van egy technológiai kötési ideje. De amint elkészül a betonozás, egy speciális borítással igyekszünk már hamarabb visszaadni a forgalom számára

– Joó László egy jelentős csomópontban zajló munkálatot mutatott be ezekkel a szavakkal a Nyíregyházi Televíziónak. A Kelet Áruház sarkánál a távfűtési vezeték az út alatt van, s a forgalom és a buszok miatt nagy a terhelése a távfűtési aknának, így cserélni kell a fedlapot.

Néhány hónap a felújításokra

A Nyírtávhő Kft. ügyvezetőjének tájékoztatás szerint ez csak egy az idei, az üzembiztos szolgáltatásért zajló szezonális felújítási munkálatokból, ami a két fűtési időszak, tehát a május és szeptember közepe közötti, általában négy hónapot jelenti. Bár hozzá kell tenni, idén június 3-án még fűtöttek épületet a Homok soron, tavaly szeptember elején pedig az óvodákat kellett... A tervezett felújításokat elő is kell készíteni, s a szűk időszak miatt időben hozzá kell látni.

Olyat csinálnak, amit télen nem lehet

A múlt héten még az Országzászló téren voltunk, a héten már itt folytatjuk tovább, a Kelet Áruház előtt. Aztán még számtalan munka vár ránk: a Bethlen Gábor utcán még legalább három helyen, a Búza utca térségében, a Pacsirta utcánál, illetőleg egy nagy közlekedési csomópontban, a volt tüdőszűrő állomás mellett kerül sor munkálatra. Ezek leginkább közterületen található primer vezetékcserék, illetve aknajavítások, építészeti és gépészeti javítások, olyan csomópontokban, amiket nem tudunk kiiktatni, áthidalni a téli időszakban, ezek kulcsfontosságú helyek

– fogalmazott az ügyvezető.

Kicserélték tíz év alatt a csövek 40%át

Joó László hozzátette, emellett dolgoznak majd nemsokára a Ferenc körúton, valamint a Széchenyi utca és Toldi utca kereszteződésében is. Ami pedig a közelmúltat illeti, 2016-17-ben a Benczúr téren több, mint egy kilométeres vezetéket építettek, új fogyasztókat bekapcsolva a rendszerbe, nemrég pedig lerakták az Örökösföldet ellátó távvezetéket közel fél kilométer hosszan a földbe. Az elmúlt tíz évben a távfűtési vezetékek több, mint 40%-át kicserélték pályázati és saját forrásból. Ezek óriási számok, még ha a szemnek kevéssé is látványosak az eredmények. S idén is lesz bőven olyan, ami nem előttünk zajlik, de lényeges.

Karbantartások szeptemberig

Közel tíz hőközpontot teljes rekonstrukció alá vetünk, új hőközpontot építünk, a Ferenc körút térségében, az Ungvár sétányon. Folynak azok a felújítási munkálatok, szivattyúcserék, hőcserélő-cserék, amelyek szeptember 15-re kész kell, hogy legyenek. Nem akarok illúzióromboló lenni, de három hónap és újra fűteni fogunk, nagyon hamar vége lesz a nyárnak... A karbantartásból is van hátra, hiszen a pandémia sok mindent befolyásolt, ezt is. Úgyhogy a gerinc karbantartásokat valamikor augusztusban fogjuk végezni, illetve a hőközponti karbantartásaink is folyamatosan haladnak

– sorolta az ügyvezető. Mindezekre idén 250 millió forintot tervezett be a Nyírtávhő. S mivel a fontosabb csomópontokban – mint nemrégiben az Országzászló téren – átmenetileg akadályozhatja a normál kerékvágást, a lakosok és arra járók türelmét kérik a következő időszakban.