NYÍRTÁVHŐ, temetkezés, pótszabadság – Összefoglaló a további döntésekről a közgyűlésen

A NYÍRTÁVHŐ nem korlátozza a hőmérsékletet a lakásokban, a lakók maguknak szabályozhatják – többek között ez is elhangzott a múlt heti közgyűlésen. A képviselők elfogadták a temetkezési szolgáltatások áremelkedéséről szóló előterjesztést, elutasították viszont a többletszabadság bevezetését a női munkavállalók részére, mivel a jelenleg hatályban lévő jogszabályok ezt nem teszik lehetővé.

A temetkezési szolgáltatási tevékenységgel kapcsolatos díjak a 2020-as évben korlátozott mértékben emelkedtek, a többletbevételek azonban nem elegendőek az üzemeltetési tevékenységre, ezért a díjtételek emelését is elfogadta a közgyűlés. Az árváltozás 25–30 százalék körüli, de a pontos díjakat mindenki elolvashatja a közgyűlési előterjesztésben a nyiregyhaza.hu oldalon.

Nem lesz korlátozás

A NYÍRTÁVHŐ Kft.-t érintően több előterjesztés is napirendre került az október végi közgyűlésen. Nyíregyháza város területén a távhőszolgáltatással kapcsolatos feladatokat a NYÍRTÁVHŐ Kft. látja el. A kft. szolgáltatási kötelezettsége teljesítéséhez hosszú távú együttműködési szerződés keretében hőt vásárol a távhőtermelőtől, a Veolia Energia Magyarország Zrt.-től. Ez a Hosszú távú Együttműködési Keretszerződés hatályát vesztette, így szükségessé vált az új együttműködési szerződés megkötése. A szerződő felek figyelembe vették az új kihívásokat, valamint az új szabályozói környezetet a versenyképesség megtartása érdekében. Az egyeztetések során aktualizált, átdolgozott együttműködési szerződés 15 éves időtartamra szól. Lengyel Máté, a Szövetségben Nyíregyházáért képviselője azt kérdezte a társaságtól, hogy az energiaválság miatt a lakosság részére terveznek-e érezhető hőfokcsökkentést.

Semmi ilyet nem tervezünk, a lakóépületek, a közös képviselők, a fűtési megbízottak kérik és az alapján indítjuk el a fűtést. A lakóépületek igényeinek megfelelően szolgáltatunk, azon belül pedig a lakók tudnak szabályozni” – mondta Hajnal András, a NYÍRTÁVHŐ Kft. gazdasági igazgatója.

Menstruációs szabadság

Babosi György, a Szövetségben Nyíregyházáért képviselője előterjesztésében többletszabadság bevezetését kezdeményezte a női munkavállalók számára. A menstruációs pótszabadság nem alanyi jogon járna, hanem szakorvosi igazoláshoz kötnék – áll a dokumentumban.

Jelen jogszabályok szerint sem az önkormányzati alkalmazottak – tehát itt a városházi dolgozóknak – nem megoldható ez a pótszabadság, ezért javasoltuk, én és más képviselőtársaim azt, hogy ezzel keressük majd meg a Minisztériumot, hogy ezt parlamenti környezetben, országosan tegyék lehetővé ezeknek a pótszabadságoknak a kiadását. Mi, amibe bele tudunk szólni, ez csak jelenleg a nyíregyházi önkormányzati tulajdonban lévő cégeknek az alkalmazottaira vonatkozna” – mondta Babosi György.

Halkóné dr. Rudolf Éva, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője viszont kiemelte, a Magyarországon hatályos jogszabályok jelenleg nem teszik lehetővé a menstruációs szabadság teljes körű bevezetésének a lehetőségét, az előterjesztésben is csak az önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságoknál kéri a többletszabadságot Babosi György képviselő.

Ez azonban megkülönböztető. Együtt érezve minden ilyen jellegű egészségügyi nehézséggel együtt élő hölgytársammal, a határozati javaslat megszavazásától tartózkodni fogok, tekintettel arra, hogy jelen formájában annak személyi hatálya nem terjed ki valamennyi, az önkormányzat feladatellátásában érintett női munkavállalóra. Engedjenek meg egy személyes utolsó gondolatot nőként, lányos anyaként. Higgyék el uraim, hogy ez a téma attól sokkal szenzitívebb, mint hogy valamennyi hölgytársam számára ilyen széles körben, ilyen nagy nyilvánosság előtt tárgyaljunk erről” – tette hozzá a frakcióvezető.

A közgyűlés végül 8 igen és 13 tartózkodás mellett nem fogadta el az előterjesztést.