Nyíri agyagból indult - A világhírű Komlós kiállítás és a " Restaurátorok tevékenysége"
Kiállítás megnyitója: július 31. 11 óra, Jóda András Múzeum
A Nyíri agyagból indult - A világhírű Komlós kiállítás és a " Restaurátorok tevékenysége" című új kiállítások  fogadják a Jósa András Múzeum látogatóit, július 31-től.
 
Nyíri agyagból indult - A világhírű Komlós kiállítás: A kiállításon az 1930-as években útjára indult, ma már világszerte ismert „komlós kerámiát” ismerheti meg a közönség. Komlós Miklós és testvére István 1931-ben a Szabolcsvármegyei Benczúr kör szárnyai alatt kezdték meg keramikusi karrierjüket Nyíregyházán. Tanáruk Spányi Géza orvos és országosan elismert keramikus művész volt. Komlósékat a hétköznapi élet témái ihlették, szívesen ábrázoltak népi karaktereket, de a polgári élet mindennapjait is megőrizték az „art deco” stílusú kisplasztikáikban. A Komlós testvérek 1935-től már a fővárosban tevékenykedtek, munkáikra külföld is felfigyelt, aminek hatására szép számmal kaptak megrendeléseket még Japánba is. Kerekes Balázs magángyűjtő kollekcióját – amely több mint kétszáz darabot számlál - a Jósa András Múzeum tárlatán tekinthetik meg az érdeklődő látogatók.

A "Restaurátorok tevékenysége" című kiállítás betekintést nyújt a restaurálás rövid történetébe illetve a restaurátorok mindennapi munkájába a Jósa András Múzeumban. Mindemellett plakátokon mutatja be egy-egy gyönyörű műtárgy restaurálásának folyamatát, legyen az papír, üveg, kerámia, fa, fém vagy textil alapanyagú. A Magyar Képzőművészeti Egyetem tárgyrestaurátor szakos hallgatóinak is a Múzeumunk dolgozóinak diploma illetve vizsga munkáiról kapunk részletes és látványos tájékoztatást.