Odafigyelnek a madarakra Nyíregyházán – Folyamatosan bővül az odútelep

A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének parkjában már 2009-ben, a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola megalakulásakor helyeztek ki mesterséges madárodúkat, és az utóbbi öt évben folyamatosan bővült az odútelep.

Jelenleg a kék és barátcinegék fészkelésére alkalmas „A” odúból 1, a széncinkéknek, csuszkáknak készült „B” odúból 7, a rozsdafarkúaknak, barázdabillegetőknek való „C” odúból 3, a nagyobb röpnyílású, seregélyeknek is megfelelő „D”-ből pedig 5 várja kitisztítva a tavasszal fészkelni vágyókat. Két éve egy kuvikodút is elhelyeztek, és ugyan még nem költenek benne a kuvikok, de a bagolyköpetek bizonyítják, hogy pihenésre használják.

Az odúk nagyon népszerűek, kihelyezésük óta 271 itt született fiókára került jelölőgyűrű, sőt két alkalommal a rozsdafarkú szülők kakukkfiókát is neveltek. Néha mezei verebek költenek ezekben, a fiókaetetés időszakában ők is nagy rovarpusztítók. Rendszeresen alszanak téli álmot a „B” odúban mogyorós pelék, egyszer pedig egy egész pelecsaládot találtunk benne. Ha költési időben hetente csak egyszer vesszük le az odút, a madárszülők megszokják, így a tavasszal hozzánk látogató gyermekcsoportnak meg tudunk mutatni egy-egy tojásos vagy fiókás fészket, ezzel is szemléltetve, milyen egy igazi madárbarát munkahely.

– tájékoztatott Szokolovszki Géza, a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének igazgatóhelyettese.

Idén tavasszal a Nyíregyházi Erdészet erdészkerületeiben összesen 60 új odút helyeznek el, hogy a fiatalabb, természetes odú készítésére alkalmas fákat még nem tartalmazó erdőfelújítások is madárdaltól hangosak lehessenek. A költési időszakban Petrilláné Bartha Enikő ornitológus szakember, az erdei iskola vezetője gyűrűzi meg és regisztrálja az odúkban lakó fiókákat. Így ugyanis a jelenleginél is pontosabb ismeretek álljanak rendelkezésre az  erdőkben fészkelő madárfajokról.

 

Forrás: NYÍRERDŐ