Nyíregyháziak mateksikerei

A 9. és 10. osztályos középiskolások legfontosabb országos szintű matematikaversenyét Arany Dánielről (1863–1944) nevezte el a BJMT. Pályája kezdetén Győrben tanított, majd Budapestre került. 1944-ben a nyilasok őt és feleségét meggyilkolták. Arany Dániel indította útjára a Középiskolai Matematikai Lapokat 1894-ben, amely a maga műfajában a második volt a világon. Szinte minden magyar matematikus elmondhatja magáról, hogy a lapban közölt sok szép feladat nagyon nagy hatással volt szakmai fejlődésére, hozzájárult a hazai matematikaoktatás eredményeinek nemzetközi elismeréséhez.

A versenyt hagyományosan a BJMT szervezi a mindenkori oktatási minisztérium támogatásával. Külön versenyeznek a kezdők (9. osztály) és a haladók (10. osztály). Az évfolyamok mellett a heti óraszám függvényében 3 kategória van. Szabolcs megye csak az első két kategóriában érdekelt, legfeljebb heti 4 órában matematikát tanulók és legalább heti 5 órában matematikát tanulók kategóriájában. Sajnos a megyében nincs III. kategóriás, azaz speciális matematika tantervű osztály. A verseny háromfordulós. A kitűzött feladatok száma erősen változó, néha kicsit nehezek, de szépek. Az országos döntőbe 30–50 diákot hívnak be kategóriánként a második fordulóban nyújtott teljesítmények alapján. Budapesten rendezik a döntőt, s itt 4 óra áll a rendelkezésre a 3 kitűzött feladat megoldására. A megoldásokhoz lényegében segédeszközt nem használhatnak.

A 2015-2016-os tanévben a haladók II. kategóriájában II. díjat nyert Daróczi Sándor a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium tanulója, felkészítő tanárai Konczné Végh Leona és Kiss Sándor. Első dicséretet kapott Havasi Gergely a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium diákja, tanárai Orosz Erzsébet és Kiss Sándor.