Nyíregyházi UNICEF nagykövet
Trizner Laura, nyíregyházi diáklányt választották az UNICEF Gyerekbarát Település program Fiatal Nagykövetének. A 17 éves lány többfordulós pályázat után nyerte el a tisztséget. Feladata lesz többek között annak az Értékelő Bizottságnak a munkáját segíteni, amelyik kiválasztja a Gyerekbarát település címre leginkább érdemes önkormányzatokat.

Laura pályaválasztás előtt álló diáklány, aki szeptemberben lesz tizenegyedikes a nyíregyházi Arany János Gimnáziumban. Középiskolásként már számos tehetséggondozó programban vett részt. A világhálón talált rá az UNICEF pályázatára, ahol nagykövetet kerestek az Értékelő Bizottság tevékenységéhez. Írásbeli pályázata sikeresnek bizonyult, szóbeli elbeszélgetésre hívták, ahol 15 induló közül őt választották meg a tisztségre. Laurától nem áll távol a feladat, hiszen háromszor képviselte már Nyíregyházát az Országos Ifjúsági Országgyűlésen a Parlamentben, valamint a Csányi Alapítványban is tartott előadást hátrányos helyzetű fiataloknak.

 

Gyermekek jogai és érdekei

 

Mivel érdekli a jog és a kommunikáció, úgy gondolta, ki tud állni a gyermekek jogaiért és érdekeiért. Laura azt mondta, ezeket a dolgokat a jövőjéért teszi. Azt tervezi, civil szervezetekkel is szeretne foglalkozni. Úgy véli, az UNICEF munkájában ezeket a terveket is meg tudja valósítani.

 

Feladatok sokasága

 

A fiatal lányra most feladatok sokasága vár: UNICEF rendezvényeken vesz részt a jövőben és segíti annak az Értékelő Bizottságnak a munkáját, amely kiválasztja a „Gyerekbarát település” címmel büszkélkedő önkormányzatokat. Ehhez egyedüli fiatalként elolvassa és bírálja a pályázatokat, részt vesz a döntéshozatalban, majd szeptember 22-én a Müpában az eredményhirdetésen is képviseli a szervezetet. Laura Nyíregyházát gyermekbarát településnek ítélte meg. Diákként úgy érzi, tisztaságban és biztonságban élhetnek a fiatalok a városban, ahol rengeteg színvonalas program vár rájuk.

M. E.

(Fotó: Kohut Árpád)