Nyíregyházi olvasókör a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

„Élő hagyomány – olvasókörök múltja és jelene” címmel tartott rendezvényt a Kölcsey Ferenc Olvasókör a XXIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A beszélgetésen a nyíregyházi Móricz Zsigmond Olvasókör is bemutatkozott.

Dr. Bihari Albertné, az olvasókör vezetője a rendezvényen elmondta: a kör 2014 óta működik a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, két évvel ezelőtt januárban a Magyar Kultúra Napja alkalmából alapították. Az ő és Gerliczki András irodalomtörténész vezette olvasókör 34 alapító taggal kezdte meg működését. Havonta egy foglalkozást tartanak, az összejöveteleken alkalmanként 25–30 fő vesz részt. A Móricz Zsigmond Olvasókör rendezvényein klasszikus, illetve kortárs irodalmi műveket, regényeket, novellákat, verseket mutatnak be. A kör tagjai ismertetik a szerző életrajzát, majd elbeszélgetnek a műről, amelynek során a biblioterápia eszközeit is használják. Az olvasókör tagjai fontosnak tartják, hogy megismerjék a régió szerzőit, de a foglalkozásokat gyakran aktualitásokhoz is igazítják, így például alkalmanként egy-egy ünnephez választanak irodalmi művet, de Borbély Szilárd sajnálatos halálakor a szerző Nincstelenek című művét ismertették, ezzel emlékeztek az elhunyt költő, író, irodalomtörténészre.

A Móricz Zsigmond Olvasókör következő foglalkozását április 27-én, szerdán délután 4 órakor tartják a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. A találkozón Alice Munro, Nobel-díjas írónő munkásságát ismerhetik meg a könyvbarátok.

F. A.