Nyíregyházi lett az Anyutigris
Nyíregyházi díjazottja is van a 6. Terézanyu pályázatnak. Több mint 500 pályamű közül választották ki az ez évi győzteseket. Az Anyutigris díjat a nyíregyházi Dancs Ilona kapta.

Összesen 521 pályamű érkezett az idei Terézanyu pályázatra, amelynek témája ebben az évben a dolgozó nő volt. A zsűri tagjai – Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, D. Tóth Kriszta írónő, Dobó Kata színésznő, Pásztor Anna énekesnő, Mangó Gabriella orvos és Rácz Zsuzsa író – 15 hölgyet díjaztak. Köztük a nyíregyházi Dancs Ilonát, aki az Anyutigris címet érdemelte ki.

Dancs Ilona elmondta: már fiatalon eldöntötte, hogy bármilyen élethelyzetben lesz is, akár lesz családja, akár nem, mindenképpen szeretne örökbe fogadni egy gyermeket. 17 évesen ugyanis egy berettyóújfalui árvaházban járt, ahol a 3 év körüli gyermekek szinte könyörögtek, hogy vigye őket haza. Ez az élmény mélyen hatott rá. Akkoriban az örökbefogadásra nem volt lehetősége, de a harmincas évei elején úgy érezte, hogy elérkezett az idő, és egyedülállóként örökbe fogadott egy 5 és fél hónapos kislányt. Azokban az években jegyzőként dolgozott Szorgalmatoson a Polgármesteri Hivatalban, de a kislánnyal otthon maradt. Úgy képzelte el, hogy a gyermek 3 éves korában majd visszamegy dolgozni, ám ezt az élet másképp rendezte. A kicsi Katáról már korán kiderült, hogy speciális nevelést igényel, napi gondozásra van szüksége. Ekkor úgy döntött: egyéni, családi vállalkozásban folytatja munkáját, így több időt és figyelmet tud szentelni gyermekének.

Dancs Ilona a Terézanyu pályázatában azt írta le, hogyan alakult az élete, milyen nehézségekkel kellett megküzdenie, és hogyan élik mindennapjaikat Nyíregyházán a most már 10 éves Katával. Írásával elnyerte az Anyutigris díjat.

F.A.