Nyíregyházi Járási Ügyészség: vádemelés a bolti fosztogatók ellen

Tízfős, lopásokból élő csoport tagjai ellen emelt vádat a Nyíregyházi Járási Ügyészség, akik főleg ruházati üzletekben követtek el bűncselekményeket.

A vádirat szerint a felnőttekből és fiatalkorúakból álló csoport azzal foglalkozott, hogy vidékről Nyíregyházára utaztak, majd a kiszemelt üzletekben szervezetten követtek el lopásokat. Gyakran vittek magukkal 14 éven aluli gyerekeket is, akik egyrészt segítettek elterelni a bolti eladók figyelmét, másrészt aktívan részt vettek a lopásokban is. Kedvelt módszere volt az elkövetőknek az, hogy babakocsit tolva többen mentek be egyszerre az üzletbe, ahol megosztották az eladók figyelmét, majd a ruházati termékekről eltávolították az áruvédelmi eszközöket, és a babakocsiba rejtve vitték ki azokat az üzletből.

A lopásokat a csoport tagjai 2019 októberétől 2020 februárjáig követték el Nyíregyházán. Volt olyan üzlet, ahová többször is visszamentek, így például az egyik ruházati boltnak a három alkalommal való lopás során összesen 350.000,- forint kárt okoztak. Előfordult olyan is, hogy egy alkalommal 27 db férfi pólót rejtettek el a babakocsiban. Nem vetették meg a sportruházatot sem a vádlottak, hiszen kétszer is loptak ugyanabból a sportszaküzletből közel 300.000,- forint értékben márkás sportruházatot. Egy másik sportszaküzletből háromszor loptak, összesen 122.000,- forint értékben. Nem úszta meg egy nyíregyházi drogéria sem, melyet kétszer kerestek fel az elkövetők, hátizsákjukban közel 60.000,- forint értékű parfümmel és kozmetikai cikkel távozva.

A vádlottakat egy-két alkalommal az érintett boltok dolgozói, illetve a biztonsági őrök érték tetten, míg több lopást a biztonsági kamerák felvételei alapján lehet bizonyítani az ügyészség szerint. A felnőtt vádlottakat nem csak lopással, hanem kiskorú veszélyeztetésének bűntettével is vádolja az ügyészség, mivel 18. életévét be nem töltött gyerekeket vettek rá a bűncselekményekben való részvételre.

Amennyiben a vádlottak az előkészítő ülésen beismerő vallomást tennének, és nem kérnék a tárgyalás megtartását, az ügyészség szerint a felnőtteket 4-5 év szabadságvesztésre, a fiatalkorúakat pedig javítóintézeti nevelésre kellene ítélni.

Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik.  

A mellékelt videón az egyik lopásról a biztonsági kamera által készített felvétel látható:

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség