Nyíregyházi Extreme Trail – A stadionban és Sóstón is
Nyíregyházi Extreme Trail – A stadionban és Sóstón is

A nyíregyházi székhelyű Extreme Trail Hungary Sportegyesület (a Sóstó- Gyógyfürdők Zrt.-vel, mint társszervezővel közösen) tavaly szeptember 21-én akadályversenyt rendezett Sóstógyógyfürdőn. A közel ezer indulót (és több tucat nézõt) megmozgató programmal az volt a céljuk, hogy a jövőben Nyíregyházát az extrém futóversenyek meghatározó pontjává tegyék. Ez pedig megvalósulni látszik, hiszen idén az Extreme Trail Nyíregyházára helyezi összes rendezvényét.

 

– Rengeteg újdonsággal készülünk, különleges élménnyel fogjuk meglepni a rendezvényeinkre látogató versenyzőket és kísérőiket. Akadályaink megfelelnek a nemzetközi követelményeknek is, ezért mindkét versenyünk országos bajnoki és kupafutamnak is otthont ad majd – tudtuk meg a szervezőktől.

Magyarországon elsőként

Magyarországon elsőként rendez az Extreme Trail Hungary csapata stadionversenyt május 2-án a nyíregyházi Városi Stadionban. Nemzetközi szinten már komoly hagyománya és rengeteg követője van ennek az akadályokkal teletűzdelt különleges versenynek. A világbajnoki focidöntőnek is helyet adó Stade de France 80 ezres stadionjában, vagy az angliai nagy foci- és rögbistadionokban ugyanis fantasztikus hangulatú versenyeket szoktak rendezni. A nyíregyházi székhelyű egyesület elnöke, Vitkai Elemér már több ilyenen is részt vett és az ott szerzett tapasztalataival tovább tudja növelni az Extreme Trail versenyeinek egyébként sem egysíkú palettáját.

– Szeretnénk a stadion minden négyzetméterét kihasználni. Az öltözőfolyosótól kezdve a lépcsőket, mindkét lelátót, valamint a salakpályákat. A versenyzők a megszokott eXtreme-es akadályokon kívül újakkal is fognak találkozni. Ötleteink tára kimeríthetetlen.  Az egyéni versenyszámban 4 km+ távon elhelyezett 30 akadállyal kell majd megküzdeni. Ismételten rendezünk gyerekfutamokat is, amiket korosztályokra bontunk. Az ősszel igen sikeres „speciál futamban” a mozgásukban korlátozott vagy mentálisan sérült gyerekeket szeretnénk versenyeztetni. Esti programként ismét egy újdonságot, és várhatóan nagy érdeklődésre számottartó csapatversenyt kívánunk megrendezni. Várjuk a 3 fős csapatok jelentkezését, akik a 400 méteres rekortánon váltóban 10 akadályt fognak időre teljesíteni. Kieséses rendszerben bonyolítjuk le a versenyt, amelynek a végén egy döntőben mérettethetik majd meg magukat a legjobbak.

Új sportág a városban

– A tavaly első alkalommal rendezett nyíregyházi Extreme Trail akadályverseny kiemelkedő a sportegyesület életében. Hatalmas kihívás volt hazai pályán egy sikeres versenyt lebonyolítani. A város és a fürdő vezetésének segítsége nélkül azonban nem lehetett volna ilyen attrakciókat létrehozni, mint amit megvalósítottunk. Gondolunk itt arra, hogy a Sóstói út felé gyakorlatilag egy hidat építhettünk, vagy a verseny részeként használhattuk az óriás csúszdákat. Ráadásul a kedvünkért töltötték fel ismét a termálmedencéket. Reméljük, hasonló feltételek és körülmények mellett tudjuk majd az október 3-ra tervezett versenyt megvalósítani. Ennek helyszíne idén is az Aquarius Élmény- és Parkfürdő lesz. Hálásan köszönjük dr. Szabó Tünde államtitkár asszonynak, dr. Kovács Ferencnek, Nyíregyháza város polgármesterének, Kósa Árpád kabinetvezető úrnak, Hornyák Enikő városi sportreferensnek, dr. Podlovics Roland vezérigazgató úrnak, Podlovics Lajos értékesítési vezetőnek, hogy bíztak bennünk, lehetőséget láttak a kezdeményezésünkben és támogatásukkal egy új sportágat hozhattunk Nyíregyházára.