Nyíregyházi énekszó az egész világon

Spanyolországban egy tradicionális versenyen vett részt a napokban a Cantemus Vegyeskar. A cantonigrosi versenyt Barcelona mellett rendezték meg. Itt 34 éve minden évben kórusok mérettetik meg magukat. Ebben az évben a Cantemus Kóruscsalád vegyeskara is versenybe szállt.

Szabó Soma, a Cantemus Vegyeskar karnagya azt mondta, újabb sikerrel gazdagodott a Cantemus kóruscsalád „trófeagyűjteménye”, hiszen a cantonigrosi versenyen vegyeskari kategóriában első díjat nyertek. Hozzátette, a szervezők kérésére külön, egynemű karként a női szekcióval is versenyeztek. Abban a kategóriában pedig második díjat hozott el az együttes.

 

Franciaországon át...

 

Bár a verseny három napig tartott, előtte Franciaországban turnéztak, majd Barcelonában, a Sagrada Familiában énekeltek a vegyeskar tagjai.

 

Japánig és Dél-Koreáig száll az ének

 

Alig érkezett meg a kóruscsalád egyik tagja, máris búcsút intett Nyíregyházának a másik, hiszen a Pro Musica leánykar háromhetes turnéra indult a Távol-Keletre. Japánban töltenek el két hetet, ahol a nagyvárosokban adnak két-két órás nagykoncerteket. A felkelő nap országában nem ismeretlen az énekkar, hiszen 1992-től lépnek japán közönség elé rendszeresen.

Szabó Dénes, Kossuth- és Liszt-díjas karnagy, a Nemzet Művésze elmondta, az énekkar nagyon felkészült. A búcsúhangversenyen Nyíregyházán még megmutatták a legnehezebb új műveket, amelyeket Japánban énekelnek majd. A karnagy hozzátette, úgy hallja, ez egy kiváló csapat, egy kiváló énekkar lesz, aki most elutazik, annak ellenére, hogy 24 teljesen újonc is van, akik még nem jártak Japánban.

Nekik segít az a 14 gyakorlott utazó, akiknek korábban már volt lehetőségük megismerkedni a japán szokásokkal.

 

Életre szóló élmény

 

Garai Georgina azt mondta az indulás előtt, nagyon izgatott. A tizenéves lány tisztában volt azzal, életének nehéz időszaka kezdődik, de ugyanakkor azt is mondta, hatalmas élmény lesz a számára a távol-keleti utazás. Hozzátette, reméli, hogy a koncertjeik nagyon sikeresek lesznek és Dénes bácsi elégedett lesz velük.

 

Cantemus Fesztivál

 

A fellépések mellett bemutató foglalkozások és szemináriumok is várnak a fellépőkre. A japán utat követően egy hetet tölt a Pro Musica Leánykar augusztus 6-ától Dél-Koreában, ahol egy nemzetközi fesztivál vendégei lesznek. Augusztus 13-án érkeznek meg Nyíregyházára, de pihenés ekkor sem vár az énekkar tagjaira, hiszen augusztus 15-én megkezdődik a Cantemus Fesztivál. A színes programokkal teli eseményre a világ számos pontjáról érkeznek énekkari csoportok.

M. E.