Nyíregyházi diák a virtuózok között

Egész nap gyakorol a Virtuózok következő megmérettetésére Kiss Benedek Máté, aki furulyajátékával elkápráztatta a televíziós komolyzenei tehetségkutató műsor zsűrijét. Benedek a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola 6. osztályos tanulója, furulyázni 7., zongorázni pedig 3. éve tanul a Vikár Sándor Alapfokú Művészeti Iskolában. A nyíregyházi fiú számára természetes a zenei közeg, édesapja, Kiss Zoltán orgona- és zongoraművész, a zeneiskola tanára, édesanyja pedig, Kissné Mogyorósi Pálma a Nyíregyházi Egyetemen zenetörténetet tanít.

 

A TEHETSÉG MELLETT AZ EGYÉNISÉG IS FONTOS

 

Benedek szüleivel és zenetanárával közösen döntötte el, hogy indul a tehetségkutató versenyen.

– Apuka, anyuka, Benedek és én összedugtuk a fejünket: menjen, induljon, ne induljon? Vacilláltunk rajta, meg kell, hogy mondjam – mesélte Nyesténé Raizer Márta, a Vikár Sándor Alapfokú Művészeti Iskola tanára. – Kicsit féltettük Benedeket, gondolkodtunk, hogy vajon egy televíziós műsor feszültsége nem fogja-e őt hátráltatni, de aztán úgy döntöttük, megpróbáljuk. Benedeknek nagyon jó adottságai, képességei vannak, és szorgalmas is, de ebben a műsorban az is fontos, hogy a zenei tudása mellett a produkción keresztül az egyéniségét is megmutassa. Úgy látom, a zsűri olyan gyerekeket keres, akiknek az egyénisége átüt, akiknek nagyon jó kapcsolatuk van a zenével, és mindazt, amit megmutat, a televízió képernyőjén keresztül át tudja adni a nézőknek.


MÉG A TÉRDÉVEL IS FURULYÁZOTT

 

Benedek, amellett, hogy megmutatta tehetségét és tudását, a Virtuózok adásában játéka közben egy olyan mozdulatot tett, ami még a zsűrit is kíváncsivá tette. Produkciója közben a térdét is használta.

– Ebben a darabban van egy olyan hang, ami annyira magas, hogy ahhoz a furulya alsó hangját is be kell fogni. És ez csak térddel lehetséges – mesélte Benedek, aki tanárával hosszasan gyakorolta ezt a különleges mozdulatot. A furulya alsó lyukának befogása térddel ugyanis nem is olyan egyszerű, és még az is fontos, hogy a nadrág kellőképpen vasalt legyen.

A Virtuózok következő megmérettetésére Benedek folyamatosan gyakorol, így most nem jár iskolába, szinte egész napját a zeneiskolában tölti.

– Gyakorlatilag majdnem olyan, mintha iskolába mennék, csak ide kicsit később kell jönni – mesélte a fiatal tehetség. – Az egész napomat itt töltöm, tehát majdnem olyan, mintha iskolában lennék. De azért ez így sokkal kellemesebb. Ma reggel 9 órára jöttem és este 6 óráig biztosan itt leszek, sokat gyakorlok, hogy jól szerepeljek a következő televíziós felvételen. Szeretnék a tehetségkutató versenyen tovább jutni, de ha a zsűri legközelebb azt mondja, hogy most nem, akkor sem keseredek el. Most úgy gondolom, mindenképpen a zenei pályát választom.


ORSZÁGOS FURULYAVERSENYRE IS KÉSZÜL

 

Benedek a televíziós műsor következő adásában zenekari kísérettel szólaltatja majd meg a furulyát, produkcióját három hét múlva láthatják a tévénézők. A fiúra addig még egy országos furulyaverseny is vár, úgyhogy ezekben a napokban egyszerre több megmérettetésre is készül.

F. A.