Nyíregyházi az év hentese

Tölteni való húsok és a friss kolbász. Ebből fogyott a legtöbb a karácsonyi ünnepek előtt és szilveszterkor, ezt mondja az év hentese. A nyíregyházi Urbán Sándor a kitüntető címet az Ipartestületek Országos Szövetségének Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetétől kapta idén. A hentes szerint az elismerés csak annak köszönhető, hogy szereti a húst.

– Meg kell hogy fogjam, amikor odaadom a vevőnek, meg kell, hogy érintsem, tudjam, mit adtam oda. Ilyen vagyok, nem tudok mást csinálni. Ezt csinálom már 35 éve – mondta Urbán Sándor.

[REKLAM]

Urbán Sándor 1982 óta üzemelteti a húsboltját. Akkor még "gebinbe" vette ki az üzletet. Így hívták azt a ma már furcsának tűnő cégformát, amelyben a korbeli vállalkozók – akkori nevükön maszekok – a maguk urai lehettek, de egy állami vállalaton keresztül kellett intézni az elszámolásaikat. A nyolcvanas években szinte csak sertéshúst árult Urbán Sándor, más nem is nagyon fogyott. Azóta azonban sokat változtak a vásárlói szokások. A sertéshúsra azonban továbbra is szükség van, mert a hagyományos magyaros konyha ételei főként ebből készülnek.

Titkos recept alapján, aprólékos kézimunkával készül a nyíregyházi kolbász. A hentes patikamérlegen méri a hozzávalókat, aztán egy gép segítségével keveri össze a masszát. Ha ez elkészül, állni hagyja egy kicsit, végül pedig megtölti.

Jó minőségű hús mellett kiváló magyar paprika, só és fokhagyma felhasználásával készült el a kolbász. Ezzel töltik meg a háziasszonyok a karajt, vagy egyszerűen csak megsütik. Miközben egyre több szál kolbász készül el, az is kiderül, mit szeret a hentes a legjobban.

[REKLAM]

 

Mindig friss húsok és jó kolbász – ez a titka a több mint 170-éves nyíregyházi mészárszék sikerének. A tulajdonos pedig azt állítja, nem is az ár, hanem a megbízhatóság és a minőség a legfontosabb a vevőknek.

A karácsonyi ünnepek alatt elcsendesedett Nyíregyháza legrégebbi mészárszéke. Az év hentes pihen egy kicsit, mert a szilveszter előtt ismét nagy forgalomra számít. Akkor a virsli mellett a csülök, a karaj és persze a kolbász lesz a sláger.

Z. Pintye Zsolt