Nyíregyházi Állatpark: nagy a sürgés-forgás a karvalykeselyűk háza táján

Nyíregyházi Állatpark: nagy a sürgés-forgás a karvalykeselyűk háza táján
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

– Egy nyíregyházi kelési fióka elment a Római Állatkertbe, míg egy idegen vérvonalú egyed  Csehországból érkezett hozzánk – osztotta meg hivatalos közösségi oldalán a Nyíregyházi Állatpark.

A Nyíregyházi Állatpark, mely az országban egyedüliként sikeresen tenyészti a kipusztulás szélén álló karvalykeselyűket, az elmúlt időszakban a fajmegőrzési program keretében nem csak fogadott új egyedet, de az itt korábban kikelt egyik madarat el is szállította az Európai Fajmegőrzési Program koordinátorának ajánlásával.

A Nyíregyházi Állatpark karvalykeselyű tenyészpárja több mint 20 esztendeje költözött az Állatparkba, de az ivarérett hím és tojó csak 2015-től kezdek érdeklődni egymás iránt. Első fészekalmukat 2016 januárjában rakták le, melyből 55 nap alatt kelt ki a fióka és azóta is minden évben 1-1 új fiókával bővül a keselyű kolónia. Az idei évben a fajkoordinátor elérkezettnek látta az időt az idősebb fiókák cseréjére, így egy nyíregyházi kelésű tojó Olaszországba utazott míg egy cseh nőstény csatlakozott a Tarzan-ösvénye röpdéjébe fajtársaihoz.

 

Forrás: Nyíregyházi Állatpark