Nyíregyházi Állatpark: ez történt 2021-ben!
Fotók: Nyíregyházi Állatpark

A 2021-es esztendő a Nyíregyházi Állatpark életében bizonyára emlékezetes lesz, hiszen több olyan kis állat is született, amelyre a park 25 éves fennállása alatt még nem volt példa - írja éves összefoglalójában a Nyíregyházi Állatpark hivatalos közösségi oldalán.

Nem túlzás azt mondani, hogy évtizedek óta várták a gondozóink az Afrikában honos ezüstös szarvascsőrű madarak szerelmét, ami idén beteljesedett és 2021 nyarára kikelt 2 fióka, a hím madár által gondosan befalazott odúban.

De sikeres volt a skarlát íbiszek násza is, mint ahogy a világ legnagyobb galambja, a Viktória koronásgalamb pár is felnevelt egy fiókát.

Az év nehezen indult, hiszen május 10-ig zárva volt a park és az állatkerti szállodák sem fogadtak vendéget, de májustól aztán fokozatosan megindult az érdeklődés az ország egyik legnagyobb turisztikai attrakciója iránt.

Július és augusztus rekord számú vendéget hozott, soha ennyien nem voltak még nyáron az Állatparkban, így év végére 430.000 vendégnek örülhettek.

Egy állatkert mindig formálódik, szépül és átalakul. Tavasszal az India Házzal indítottuk a szezont.

Itt az indiai páncélos rinocéroszok  tenyészegyedek kerültek bemutatásra, de kialakították az Indiai-óceán partvidékének jellegzetes mangrove mocsarait is. Az India Ház látványossága a feketefoltos szirticápa kolónia élőhelye, de itt látható a ZOO különleges teknős gyűjteménye és a rendkívül ritka himalájai papagáj pár.

Nyáron megnyílt a Madagaszkár ösvény is, ahol az afrikai sziget érdekes állatvilágából néhány emblematikus faj került bemutatásra, úgymint a vörös vari és a vázapapagáj.

Nagy volt a sürgés forgás az állatszállítások terén is. Zsiráfot adott a park Csehországnak, orrszarvút Veszprémnek, elefántot Győrnek, de számos új állat érkezett, némely közülük igen ritka, mint a varacskos és ecsetfülű disznó, fehér farkas és Liszt-majmocska.

Igazi karácsonyi ajándék volt a kanári szigeteki Loro Parkból kapott 2 növendék zebracápa.

Magyarország kormánya a Modern Városok Program keretén belül az ország legnagyobb vidéki állatkerti fejlesztését finanszírozta meg, így ebben az évben elindulhatott az Európában is egyedülálló interaktív állatbemutatónk építése, ami a Jégkorszak nevet viseli és több mint 2 hektáron mutatja majd be majd a sarkok élővilágát. A beruházás hatalmas ütemben halad, hiszen már jövő ősszel át kell adni az első élőhelyeket.

Szép szakmai sikerek és számos díj is gazdagította idén az Állatpark elismeréseit.

Gajdos László igazgató lett a Magyar Állatkertek Szövetségének elnöke, Dr. Papp Endre igazgatóhelyettest választották az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének alelnökének, és 3 európai fajmegmentési program irányítását kapták meg a Nyíregyházi Állatpark szakemberei.

A vendégelégedettségek alapján 9.7 pontszámot értek el - több platformon - nem csak az Állatpark hanem a tematikus állatkerti szálloda, a Hotel Pangea is, amely tavasztól őszig telt házzal működött. A Park munkatársai remélik, hogy 2022 tavaszától ismét sok családnak szereznek örömet, mert a Nyíregyházi Állatpark jövőre is újdonságokkal várja a szezont.

 

Forrás: Nyíregyházi Állatpark