Nyíregyházát is ellepték a Pokémonok

Nyíregyháza, Kossuth tér, fiatalok együtt, akik a telefonjaikat nézegetik. A kép megszokott, s ezt látva talán egyre többen gyanítják, hogy a fiúk Nyíregyházán Pokémonokat keresnek. Azt nézik, van-e a közelben befogható szörnyecske. Világszerte tombol a Pokémon-őrület, Nyíregyházát is ellepték a virtuális figurák és a rájuk vadászók.

 

INDUL A POKÉMON-VADÁSZAT!

 

Pár perc múlva a fiúk azt látják, hogy a közelben van egy „Pokémon Gym”, ahol találhatnak szörnyecskéket. Elindulunk hát Nyíregyháza belvárosába Pokémonokra vadászni. A telefon azt mutatja, valahol a Hősök terén lehetnek virtuális szörnyecskék. A nyomok az emlékműhöz vezetnek, itt meg is állunk, és várjuk, hogy előbújjanak a Pokémonok. A fiúk azt mondják: van, hogy félórát is kell egy-egy szörnyecskére várni, de az igazi játékosok időt nem kímélnek.

– Naponta körülbelül 2-3 órát kint vagyok az utcán, de van úgy, hogy sokkal többet, akár 4-5 órát is – meséli Lekka Konrád. – Tegnap például az egész délutánt kinn töltöttem. Szerintem jó játék, sokkal jobb, mint ha az ember otthon ül és nyomogatja a konzolt.

 

MEGHÓDÍTOTTA A VILÁGOT A POKÉMON GO

 

Pillanatok alatt népszerű lett a Pokémon Go játék, emberek világszerte tömegesen tódulnak ki az utcákra azért, hogy virtuális szörnyeket fogjanak. New Yorkban a Centrál Parknál olyan felvételek is készültek, ahol fiatalok és idősebbek is akár autóikat az úton hagyva szaladnak a parkba, hogy elkapják a szörnyecskéket.

A játékszakértő azt mondja: a Pokémon Go azért forgathatta fel így a világot, mert sokakat elkap a nosztalgia. Azok, akik gyerekkorukban nézték a rajzfilmet, szívesen kergetik a népszerű figurákat, a fiatalokat csábítja, hogy telefonjukkal játszhatnak, s a siker titka abban is rejlik, hogy rengeteg emberben él a gyűjtőszenvedély.

– Megfigyelhetjük, hogy mostanában a multinacionális cégek is a gyűjtésre koncentrálnak, kihasználják az emberek gyűjtőszenvedélyét. Ebben a játékban is gyűjteni kell, itt Pokémonokat – mondta Jakab Zsolt játékszakértő. – Sokan nosztalgikus hangulatba kerülnek, azért játszanak, az új játékosoknak pedig minden új, látják az aranyos kis rajzfilmfigurákat, amiket szívesen gyűjtögetnek. Ennél a játéknál a gyártók szakítottak azzal a hagyománnyal, és kicsit sztereotípiával is, hogy a játékosok a „kockák”, akik otthon gubbasztanak, úgy játszanak, mert a Pokémon Go játékosok nem ülnek otthon, ők kimozdulnak.

 

VESZÉLYEKET IS REJTHET A JÁTÉKSZENVEDÉLY

 

Pszichológusok szerint a Pokémon Go játék jó hobbi, éppen azért, mert kimozdítja a gyerekeket és fiatalokat a négy fal közül, a játékban nincs semmi agresszivitás, és sikerélményt ad. Persze, számos veszélyt is rejt, egyeseket elkaphat a kóros játékszenvedély, könnyen bekerülhetnek egy olyan képzeletvilágba, ami távol esik a valóságtól, sőt, annyira belemerülhetnek a játékba, hogy akár még balesetet is szenvedhetnek. Extrém esetekkel tele a világsajtó: volt, aki a Pokémon-vadászat közben vízbe zuhant, elütötte egy autó, felkoncolta egy kerítés, lelőtték, mert a szörnyek keresése közben magánbirtokra tévedt, ahol betörőnek nézték, volt, aki a játékszenvedélye miatt felmondott a munkahelyén, a Bosznia-Hercegovinába látogatókat pedig arra figyelmezteti a külügyminisztérium, hogy vigyázzanak, pokémonozás közben nehogy aknamezőre lépjenek. A nyíregyházi fiatalok azt mondják, ők nem ennyire elvakultak.

– Voltak balesetek, láttam én is az erről szóló híreket, de nem tudom elképzelni, hogy velem ilyen megtörténjen – mondta Hunyadi Tamás. – Nem hiszem, hogy annyira belefeledkeznék a játékba, hogy mondjuk elüssön egy autó.

 

KAPÁS VAN!

 

A fiúkkal közben rendületlenül állunk és várunk a Hősök terén. A türelmünknek megvan az eredménye: Pokémont fogunk.

– Itt a Spearow, amit megpróbálok elkapni – mutatja Lekka Konrád, miközben a másik két fiú is megpróbálja levadászni a Pokémont. Kokas Bálint azt mondja, aki a gyorsabb, azé lesz a szörnyecske. Konrád közben eltalálta a rajzfilmfigurát, ami most már az ő gyűjteményét gyarapítja. Neki ez már a 300. Pokémonja.

 

KÖZÖS POKÉMON-VADÁSZAT

 

A Pokémon Go játékosainak Magyarország több városában szerveznek sétát. Nyíregyházán augusztus 5-én, pénteken este várják a pokémonozókat közös vadászatra.

F. A.

(Fotó: internet)