Nyíregyházáról Egyiptomba
Történelmi utazásban vehettek részt csütörtök este a nyíregyházi Bencs Villába érkezők. A Párizsban élő művészettörténész, Szirbek István szórakoztató előadással vezette be a vendégeket az ókori Egyiptom világába és még azt is elárulta, hol találhatunk finom sört a piramisok között.

A misztikával teli Egyiptom ünnepein az istenek és a halandók világa találkozott egymással. Ezt állította középpontba Szirbek István kétórás előadásában, ami tele volt izgalommal, érdekességgel és nevetéssel.

 

ÜNNEPEK, ISTENEK, HIEROGLIFÁK ÉS SÖR

 

Először is megismerkedtünk a British Múzeumban található Sallier Papyrus-sal, hogy betekinthessünk az ókori egyiptomiak mindennapjába. Ezután a munkások városába, Deir el medineh-be vettük az irányt, ahol a túlvilágot vettük górcső alá, onnan pedig néhány kitérővel El Kab-ba érkeztünk, ahol lehetőségünk nyílt Paheri sírjának tanulmányozására. Az izgalmas képek és hieroglifák meséltek nekünk, előadónk könnyed humorával pedig valóban érthetővé tette ezeket – néhol képregénnyé alakítva a falrajzokat.

[REKLAM]

A legfontosabb ünnep, a szilveszter mellett többek között betekintést nyertünk a Sed és Opet ünnepségbe, valamint a Nílus áradásának ünnepébe is. A látványos és szórakoztató művészettörténet-óra a csillagképek és az egyiptomi évszakok rejtelmeit is feltárta előttünk, és azt is megtudhattuk, az ókori fáraók bizony szívószállal itták a sört – és hogy nem érdemes Szirbek István nélkül Egyiptomba mennünk.

 

SZIRBEK ISTVÁN SZÍVE EGYIPTOMÉ

 

Az előadás végén mindenkinek lehetősége nyílt tapasztalatairól, véleményéről kérdezni az egyiptológust. Felkeltette az érdeklődésemet az a szenvedély, amivel mesélt Egyiptomról, így én is beálltam a kígyózó sorba és arról kérdeztem, hogyan szeretett bele ebbe a misztikus világba. – Franciaországban iratkoztam be egy idegenvezető iskolába és ekkor jöttem rá, hogy éredekel a művészettörténet világa – mesélte mosolyogva az egyiptomi motívumokkal díszített nyakkendőt viselő művészettörténész. – Így többször látogattam a múzeumokat és Louvre-ban teljesen véletlenül belecsöppentem egy előadássorozatba, amely az ókori Egyiptommal foglalkozott. Amikor láttam ezeket a tárgyakat, a ránk maradt örökséget, belegondoltam, hogy ezek az emberek ugyanolyanok voltak, mint mi; ekkor ragadott magával ez a misztikus világ. Rájöttem, hogy mindez az enyém lehet, megérthetem és kutathatom, csak tanulás kell hozzá. Így iratkoztam be a Sorbonne-ra és végeztem el az egyiptológia szakot. Azóta is a szerelmem Egyiptom, mostani nagy álmom pedig, hogy újra részt vehessek régészeti ásatásokon a fáraók birodalmában – avatott be terveibe.

A tapasztalt utazó színes történetei után számára is meglepetés érkezett, a francia sanzonénekes, Gerome zárta az estét. Az énekes Egyiptom és Párizs összekapcsolásaként egy Alexandriáról szóló francia diszkóslágerrel koronázta meg az estét.

Farkas Fanni