Nyíregyházáról a világranglistára – Závaczki Bálint a legjobbak között

Nyíregyházáról a világranglistára – Závaczki Bálint a legjobbak között

 Alig múlt két éves, amikor golfütőt fogott először a kezébe. Akkor még az édesapjának le kellett vágnia az ütő nyelét, hogy használni tudja. Závaczki Bálint a golfpályán nőtt fel, ma pedig már a legjobb magyar férfi versenyző. A világranglistán a legjobb kétezer között van – ami annak tükrében, hogy több millióan játszanak, és hogy csak rangos verseny megnyerésével lehet egyáltalán a világranglistára kerülni – óriási dolog. Főleg, hogy 2018-ban nem a pontok szerzése volt a fő szempont.

-Több korosztályos versenyen indultam, de ezekkel nem lehetett ranglista pontokat szerezni. A marokkói Gymnasiade viszont óriási élmény volt, azt tartják, az Olimpia és az Universiade után a legkomolyabb ilyen jellegű verseny. 70 ország 4500 sportolója vett részt, Magyarországot 68-an képviselhettük, és itt sikerült bronzérmet szereznem – mondta Závaczki Bálint.

A fiatal golfozó aztán győzött a Magyar Nyílt Bajnokságon, majd ennek köszönhetően a szövetség őt delegálta a skóciai junior világbajnokságra.

- Különleges érzés volt ott játszani, főleg egy világbajnokságon. Ezt a versenyt kétévente rendezik, és végül 13. lettem – mondta a fiatal sportoló, aki ezzel történelmet írt, mert magyar golfozó ilyen előkelő helyen még soha nem végzett.

Aztán győzelem a magyar junior openen, dobogós hely Bulgáriában, a Törökországban elért eredménynek köszönhetően pedig 56 helyet lépett előre a ranglistán. A versenyek között pedig tanulás, eddig háromszor vehette át Bálint a „Magyarország Jó tanulója-Jó sportolója” elismerést. Mivel idén is kitűnő lett, így nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy negyedszer is megkapja.

Januárban már a felkészülésé a főszerep, idén először egy külföldi edző is segíti majd a munkáját, a cél pedig az, hogy tovább lépjen előre a ranglistán. Tehetségéről mindent elmond, hogy a Hungarian Golf Magazin 2018-as összefoglaló számának címlapján Závaczki Bálint látható...

Dankó László