Nyíregyházára ezt hozza a Mikulás...

Az ajándékokat hozó, nagy puttonyos, piros ruhás Mikulást már a 19. században is fülön csíphették éjszakánként a városokban. A megtisztogatott csizmákba ajándékot csempésző személyét ekkor kezdték összekötni Szent Miklós püspökkel. A szóbeszéd szerint a gyermekek és diákok védőszentjéhez számos jócselekedet fűződik. Az egyik legenda úgy tartja, hogy a szent városában élt egy nagyon szegény ember három leányával, akiket hozomány hiányában nem adhatott férjhez. Szomorúságukat látva a püspök elhatározta, hogy az éj leple alatt egy-egy arannyal teli erszényt hagy az ablakban. Azonban a harmadik estén zárva találta az ablakot, így a keményén át dobta be az ajándékot, mely épp az egyik leány száradó harisnyájába hullott.

Él egy másik legenda is, mely szerint a Mikulás Lappföldön tartózkodik a rénszarvasaival egész évben, és készül a nagy éjszakára. December 5. estéjén felszáll a felhők felé az ajándékokkal megrakott szánjával, hogy mire felkel a Nap, minden gyermekhez be tudja csempészni a várva várt meglepetést.

 

ELSŐ HELYEN A MESEKÖNYV ÉS A LEGÓ

 

Akár így, akár úgy, a Mikulás Nyíregyházára is megérkezik minden esztendőben. Idén sem lesz ez másképp, a kicsik és olykor még a nagyobbak is izgalommal telve várják december 6. reggelét! De hogy milyen vágyak lapulnak a legkisebbek szívében? Néhány nyíregyházi gyermek – remélve, hogy a Mikulás küldönceként eljuttatom a bizalmas információkat – elárulta, mit szeretne találni a kiscsizmában. A hároméves Dani például dínókra vágyik és egy zsák legóra, hogy megfelelő házat építhessen nekik. Kitti, aki nem rég múlt kétéves és nővére hercegnős játékokat és egy igazi kiscicát, na meg pónit szeretne találni a csizmákban – vagy legalábbis mellettük. Evelin igazi művészlélek, színes ceruzát, filctollat és kifestőt kért a Mikulástól, a hétéves Fannival egyetemben, aki annyival kiegészítette a listát: „Csillogós legyen ám a toll!”. A mesekönyv nagyon népszerű idén, a nagycsoportos Máté és Betti is vágyik egyre! A listán persze robotokból sincs hiány, autótól kezdve, kiskutyáig minden működik már távirányítóval – árulta el Domi és Bence. A fiús játékoknál maradva, nagy népszerűségnek örvend a vasúti sín különböző kiegészítőkkel, na meg a tűzoltóautó – Márkó és Áron ezeket szeretné találni a fényesre tisztított cipőcskékben. A jövő doktornénijével is megismerkedhettem a hatéves Hanna személyében, aki játék orvosi táskát és ehhez tartozó jelmezt kért. Természetesen édességekből sincs hiány, Ottó, aki büszkén mutatta ujjain, hogy ő már hároméves, csokit, cukorkát és természetesen egy igaz kiskutyát kért a jó öreg Mikulástól.

Farkas Fanni