Nyíregyházának érzékelhetően nő a vonzereje

 Az új református templom építése kapcsán megjegyezte: szép dolog, hogy egy közösség terjeszkedik, de általában véve is úgy látja, hogy Nyíregyháza vonzereje hihetetlen mértékben nõ, amit már országos szinten is lehet érzékelni, hiszen eddig nem feltétlenül a turizmus jutott eszébe mindenkinek a városról. Balog Zoltán emlékeztetett, az egyik legújabb állatkerti attrakciót pont õ adhatta át dr. Kovács Ferenc polgármesterrel, és folyamatosan épülnek azok a beruházások, amik még kedvezõbb turisztikai desztinációvá teszik a várost, de emellett például az oktatási és egészségügyi intézmények is modernizálódnak.

CSALÁDBARÁT SZÜLÉSZETEK

A tárca vezetõje külön kiemelte a jelentõs kórházfejlesztést, melynek projektátadóján szintén jelen volt nemrégiben, egyben bejelentette, hogy Nyíregyházát is érinti egy országos projekt a közeljövõben. Tízmilliárd forintos forrásból ugyanis 78 szülészet lesz családbarát, mely nem elsõsorban orvosi, hanem családi szempontú átalakítást jelent, hogy a szülést még inkább pozitív élménnyé formálják. Mindezt a családbarát politika jegyében, hiszen szerinte két fõ kihívás van Magyarországon demográfiai szempontból: szülessen elég gyermek, és a hiányt ne migrációból pótoljuk. A nõknél szerinte a gyermekvállalás egyik akadálya, hogy ha emellett nem tudnak például rugalmas munkaidõben dolgozni.

– Jól „eltalálta” a Családi Otthonteremtési Kedvezményt a kormány, eddig már 66 ezer család vette igénybe a CSOK-ot, közülük az egynegyede új gyermek vállalásával, s e programban most, március 15-étõl az engedélyezési eljárást radikálisan egyszerûsítettük. Emellett nagyszabású bölcsõdeépítési, óvodafejlesztési program is indult, az pedig modellszerû, ami itt, Nyíregyházán történik például az óvodafejlesztések kapcsán.

MEGÚJULÓ TORNATERMEK

Balog Zoltán kiemelte továbbá, hogy a sportéleten és sporttal kapcsolatos fejlesztések kapcsán látszik, hogy ez a terület is a közösségi életnek és a büszkeségnek is fontos része itt, utalva a Fatum-Nyíregyháza hétvégi sikerére.

– Négy jelentõs középiskola vezetõjével találkoztam az imént, s mondhatom, a tömegsport, a diák-, szabadidõ- és az elitsport egymáshoz kapcsolása is példamutató. Hiszen az a cél, hogy azok a gyerekeink jussanak el az élsport világába, akik az iskolában kezdték a mindennapos testneveléssel, erre itt lehetõség van, a jégcsarnokot most külön is kiemelve. Ebben is szerepe volt dr. Szabó Tünde államtitkárnak, akivel három éve dolgozok – mondhatni, most éppen én vagyok a hivatali „fõnöke” –, s mindig úgy tekintettem, hogy õ nyíregyházi. Látva a munkáját, õ az az államtitkár, akire, hogyha rábíz az ember valamit, akkor nem 100 százalékban csinálja meg, hanem 120 százalékban. Ha ügyeknek, városoknak személyesen is ott van a képviselete, akkor természetesen nagyobb figyelem jut arra a térségre, s õ a helyi ügyeket eddig is kiemelten kezelte – fogalmazott. – Tünde is részt vett a mostani egyeztetéseken, ahol újabb négy tornaterem megújításáról is döntöttünk, ennek megvan a fedezete, s terveink szerint a város együttmûködésével szeptemberre ez meg is valósul.

MINTAVÁROS KIALAKULÓBAN

Balog Zoltán miniszter a kulturális életrõl szólva kiemelte:

– Önöknél itt, Nyíregyházán van egy olyan kórus, amelyik európai szintû teljesítményre képes. Én magam is csodálója vagyok a Cantemusnak, Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy munkájának, s a jubileumuk kapcsán is igyekeztünk elismerni õket, büszke lehet Nyíregyháza erre a kórusra. A VIDOR is egy országos branddé vált fesztivál, amit minden évben szívesen támogatunk a város mellett, ami a helyieknek és a turistáknak is nyújt szórakozási lehetõséget. Összefoglalva: a minõségi polgári létnek egy olyan mintavárosa van itt kialakulóban, amire országosan odafigyelnek.

(Szerző: Tarczy Gyula)

(Képünkön: Dr. Kovács László Attila lelkészigazgató tájékoztatja a tervezett beruházásokról dr. Szabó Tünde államtitkárt, Balog Zoltán minisztert és dr. Kovács Ferenc polgármestert)