Nyíregyházán tartotta éves ülését a Magyar Traumatológus Társaság regionális szakcsoportja

A Jósa András Kórház világhírű kézsebészeti beavatkozásai, illetve a múlt héten elvégzett vállízületi protézisműtét előzményei és a jövő is szerepelt a kongresszus programjában.

Orvosok és egészségügyi szakdolgozók részvételével rendezték a Traumatológusok Észak-kelet Magyarországi Szakcsoportja 26., éves vándorgyűlését, melynek témái között a kezelési stratégiák, látletek és szemléletváltozások, tanulságok, hibák és tévedések összegzésére került sor. De vajon meddig képes fejlődni a szakma, hol vannak a követendő minták?

Dr. Turchányi Béla osztályvezető főorvos kiemelte:

Tanulni mindig, mindenhonnan lehet. A traumatológia az egy német nyelvterületen kialakult szakma, olyan 90 éves múltra tekint vissza, hogy levált az egyéb sebészeti szakmákról. Aztán az angolszász rendszerű sérültellátás kicsit más vonalon fejlődött, de az elmúlt 15-20 évben van egyfajta közeledés. Óriási a fejlődés a távol-keleti országokban. Korea, Japán, Kína, India óiási léptékben fejlődik, és nagy lelkesedéssel vesznek részt mindenféle világkongresszuson, és mutatnak csodálatos eredményeket. 

Az 1966-ban alakult Magyar Traumatológus Társaság a hazai sérült ellátást és a benne szereplőket segíti. A régiós szervezet kiemelt célja, hogy ösztöndíjakkal, külföldi kapcsolatokkal és közleményekkel támogassa a fiatal, pályakezdő orvosokat.

A vándorgyűlés házigazdája idén a Jósa András Kórház szakembergárdája volt. Abból az intézményből, ahol a napokban végezték az első megyei vállízületi protézis beültetést, és messze földön híres kézsebészeti beavatkozásairól.

Dr. Sztányi István, a Traumatológiai és Kézsebészeti Osztály osztályvezető főorvosa azt mondta:

Mi nem csak a sérültek ellátást végezzük, hanem az elective kézsebészeti műtéteket, a határterületi sebészetet is, tehát a vállízületi – térd – bokaízületi problámákkal küzdő betegek ellátását is, és ezeket is szeretnénk tovább fejleszteni, tehát  főleg a vállsebészetet, az artroscopiát, a térdben keresztszalag pótlást, ill. bokakízületi artroscopiát.

Az ország legnagyobb traumagtológiai osztálya Nyíregyházán van. Évente kb 5 ezer műtétet végeznek, ill. a szakrendelőkben 70 – 80 ezer sérültet látnak el. Mindenféle beavatkozások megtörténnek itt, egyetlen beteget sem küldenek tovább más intézményekbe.