Nyíregyházán járt II. János Pál pápa

A PÁPALÁTOGATÁS LENDÜLETET ADOTT

Bosák Nándor, nyugalmazott római katolikus megyés püspök 1991-ben még az egri hittudományi fõiskola rektora volt. A pápalátogatás napján a növendékekkel ellátogatott a Máriapócsi szentmisére, de ott volt a debreceni fogadáson is. Azt mondja, az esemény azért is nagy jelentõségûnek számított, mert elindítója lett annak az egyházi megújulásnak, egyházi újjászületésnek, ami megvalósult a rendszerváltás utáni Magyarországon.

– A kommunista országok közül Lengyelország után Magyarország volt a másik, ahová a pápa ellátogatott. Mikor megérkezett Máriapócsra, Keresztes Szilárd püspök úr köszöntötte, aki megfogalmazta, mit várunk és mit kérünk tõle, miért imádkozzon – kezdte a visszaemlékezést a püspök atya, aki hozzátette, a Szentatya egyrészt azért jött Máriapócsra, mert ez az országnak az a keleti része, ahol a legkülönbözõbb nemzetiségiek, illetve vallású hívek élnek. Ráadásul ide nemcsak a magyarországiak, hanem környékbeli keresztények is elzarándokoltak, Ukrajnából, Szlovákiából, és többek között Romániából is.

Hatalmas tömeg fogadta a pápát a Kossuth utcán

– II. János Pál pápa azt szorgalmazta, hogy örüljetek az új szabadságnak, amiben részetek lett és használjátok föl ezt a lehetõséget arra, hogy elmélyítsétek a keresztény önazonosságot, vallásosságot – folytatta.

A Városi Televízió stábja is jelen volt

Augusztus 18-án délelõtt Máriapócson volt, kora délután Nyíregyházára jött, a püspöki hivatalba, délután Debrecenbe ment át, ahol a nagytemplomban találkozott az összes magyarországi protestáns egyház vezetõivel, még aznap este pedig Budapesten a zsidó közösségek vezetõivel. Nagy ökumenikus összefogásnak, közös testvériségnek a kifejezése volt ez a nap. Ez aztán lendületet és lehetõséget adott, hogy a késõbbiek folyamán is nem az ellenségeskedés, hanem az egymás iránti jóakarat tevékenykedett az egyházban. (Szerzõ: Bruszel Dóra)

EMLÉKTÁBLA A TISZTELETÉRE

Emléktáblát avattak a Görögkatolikus Püspöki Hivatal falán annak tiszteletére, hogy 25 évvel ezelõtt Nyíregyházára látogatott II. János Pál pápa.
Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye kormányzója elmondta, már abban az idõben is nagy reményekkel fogadták II. János Pál pápát. Hozzátette, azóta is úgy érzik, ezek a reménységek beteljesedtek, hiszen a Nyíregyházi Egyházmegye azóta önálló, sõt Metropólián belül már három egyházmegyét alapítottak meg Magyarországon. Azok a prófétai elõrejelzések, amelyeket II. János Pál pápa akkor az itt élõkre hagyott, lassan beteljesülni látszanak. A Szentatyáról nemcsak az emléktáblával emlékeztek meg, hanem magyarországi látogatásáról kiállítás nyílt Máriapócson. A Nemzeti Kegyhelyen látható többek között az a miseruha, amit a Szentatya a máriapócsi szertartás alatt viselt, a trónus, amin akkor ült és a kereszt, amivel az áldást osztotta. A tárlat október 15-éig tekinthetõ meg. (Szerzõ: Mikita Eszter)

Gépfegyver kereszttel

Élénken él bennem az 1991-es pápalátogatás emléke. Egy augusztusi napon belvárosi otthonunkban gyûlt össze a család, hogy az akkor 79 éves nagymamámat felköszöntsük Ilona-nap alkalmából. A készülõdést gépfegyveres õrök zavarták meg, akik bejöttek az udvarra, lementek a pincébe, felmentek a padlásra és tüzetesen átvizsgálták az egész lakást. Házunk a Bethlen Gábor utcán állt, a Színészház és a Kerekesház között, szemben a Síp utcával, ahonnan a II. János Pált szállító pápamobil kikanyarodott a Görögkatolikus Templom felé. A biztonsági õrök közölték, egy bizonyos idõintervallumon belül „lezárt terület” leszünk, ami az jelentette, otthonunkból se ki nem mehettünk és nem is jöhetett oda be senki. Az utcaszakaszt még egy kordonnal is leválasztották. 12 éves gyermekként nem sokat értettem az egészbõl, mindössze annyit, bezárva leszünk saját otthonunkba. Sõt, felhívták a figyelmünket arra is, hogy bár nézhetjük az ablakból a menetet, de ha a függönyt megmozdítjuk, egybõl lõnek. Így vegyes érzelmekkel, sõt inkább félve álltam meg az ablak mögött és néztem, ahogy az integetõ, fehér ruhás pápával elgördül az autó a templom irányába. (Szerzõ: Mikita Eszter)

A Szentatya a pápamobillal a sárga dombház elõtt haladt el

ÖN HOGYAN EMLÉKSZIK VISSZA?

„Nyíregyházán a stadion elõtt, a parkolónál vártam, hogy megérkezzen a pápa. Ez óriási megtiszteltetés volt, hogy ellátogatott hozzánk, hiszen akkor még nem volt ennyire nyitott az ország. Fehér színû pápamobillal érkezett. Végig álltunk a Sóstói úton, alig volt szabad hely. Mi is hamarabb kimentünk, mert helyet kellett foglalni, ahonnan jól látható a pápa.”
Attila

„13 éves voltam, amikor II. János Pál pápa ellátogatott Nyíregyházára. Tisztán emlékszem arra a napra. A 14 emeletes tetejérõl néztük. Onnan lehetett látni a legjobban a tömeget is, hiszen a pápa pont a Kossuth utcán haladt végig. Emlékszem, a látogatás emlékére még egy pápás kulcstartót is vett nekem édesapám.” Szilárd

„Akkor kezdõ fotóriporter voltam. Hajnal kettõkor indultunk Máriapócsra a Városi Televízió stábjával, mert oda érkezett elõször a pápa. Délután Nyíregyházán, a stadionban szállt le vele a gép. Mindenhol közel tudtunk menni hozzá, a médiának a legjobb rálátást biztosították.”
Trifonov Éva