Nyíregyházán járt az államtitkár

A kormányzat szándéka a duplázással egyrészt, hogy megerősítse a vidéki fesztiválokat, sokszínűbbé tegye azokat, továbbá hogy a minőségi kultúra ösztönzésével erősítse a nemzeti kultúrát.

 

1 milliárd kultúrára

 

Az eseményen elhangzott, a kormányzat idén 500 millió forinttal segítette a vidéki fesztiválok, kulturális rendezvények megvalósulását, jövőre ez a keretösszeg 1 milliárd forint lesz. 

– Vidéken is most már bejáratott fesztiválok vannak, lehet egy nagyobb mennyiségi ugrást ezekben megvalósítani, hiszen a minőség már ott van. Most viszont a szervezésben, a promócióban, a technikában lehet a következő évben a vidéki fesztiváloknál is egy nagyobb lélegzetvételűt tervezni. A jövő évi költségvetés, amelyet már a nyár elején elfogadtunk, tartalmazza ezt a többletet, így már messze 1 milliárd forint fölötti lesz az a támogatás, amelyet a magyar kormány a Nemzeti Kulturális Alapon és más alapokon keresztül nyújt a fesztiváloknak a támogatására – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára.

 

Támogatás a Vidor-nak

 

Az épp a napokban zajló nyíregyházi VIDOR Fesztivál sikeréhez idén a kormányzat összesen 40 millió forinttal járult hozzá. Jövőre a Modern Városok Programjának keretében további kulturális projekteket támogat majd. Ennek keretében fejlesztik a skanzent, korszerűsítik a Szabadtéri Színpadot és megújul a Kállay kúria is. 

– Három konkrét projektünk van. Az egyik a Kállay kúria felújítása, amely már folyik. Erre tavaly a kormány 964 millió forintot biztosított. Ide szeretnénk elhelyezni Kállay Miklós egykori miniszterelnök hagyatékát, amely már több mint 20 éve a város tulajdona, de méltó helyet még nem találtunk rá eddig, most szeretnénk ezt ide elhelyezni. A másik a Múzeumfalu fejlesztése, amely egy közel 1,5 milliárdos program. A kiviteli tervekkel novemberben leszünk kész, akkor lesz lehetőségünk a kivitelezésre megindítani a pályázatot. A harmadik pedig a Szabadtéri Színpad felújítása, ez valamivel több mint 1 milliárd forint – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester.

 

Új fesztivál jövőre

 

A sajtótájékoztatón elhangzott, a meglévő nagyrendezvények mellé újabbat tervez a város, amelynek fókuszában a népi kultúra és a néptánc áll majd.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)