Nyíregyházán járt a Kossuth rádió – Szombaton élőben jelentkeztek a városból
Nyíregyházán járt a Kossuth rádió – Szombaton élőben jelentkeztek a városból

Nyíregyházáról jelentkezett a Kossuth rádió Országjáró című magazinműsora szombaton. A közvetítő kocsi mellett egy gasztrobusz is érkezett a megyeszékhelyre, ahol elkészítették a helyi jellegzetességeket. Az ötórás műsor középpontjában állt Sóstó, az emblematikus városi épületek és Nyíregyháza művészei is.

A Vikár Sándor Zeneiskola növendékei élőben zenéltek a Kossuth rádió hallgatóinak szombat reggel tíz órakor Nyíregyházán. Czifra Szilvia, a közszolgálati rádió riportere a megyeszékhelyről jelentkezett be az Országjáró magazinműsorban. Többek között Dr. Kovács Ferenccel, Nyíregyháza polgármesterével is beszélgetett. A riporter azt is elmesélte a nézőknek, hogy péntek este mennyi emberrel találkoztak a belvárosban, Dr. Kovács Ferenc megerősítette, hogy az elmúlt években nagyot nőtt a turisták száma a településen és Sóstón, a város turisztikai negyedében.

Ötórás élő műsor

Az Országjáró magazin délelőtt és délután, öt órán át jelentkezett élőben Nyíregyházáról. A Kossuth rádió egy hatalmas közvetítő kocsival érkezett, a Nemzeti Művelődési Intézet gasztrobuszával együtt, ebben a mozgókonyhában a helyi, jellegzetes ételeket is elkészítették, valamint és egy játszósarok is érkezett a városba.

Most a vírus miatt külhoni országokba nem tudunk elmenni, de Magyarországon, itthon nagyon sok értékes helyre találunk és sokszor olyanra, amit talán a helyben élők sem fedeznek föl, mondhatni azt, hogy kincseket. Ez egy olyan adás, amiben azt szeretnénk, hogy megismerjük egymást, hogy milyen értékeink vannak és ezért a helyiekkel nagyon jó kapcsolatot tudunk kialakítani, aminek az a lényege, hogy bele tudjuk ásni magunkat abba a közegbe, abba a környezetbe, ahol ők élnek és ebből szó szerint kincseket lehet kibányászni, szerintem Nyíregyházán is ez fog történni.

- mondta Domokos István, a Kossuth Rádió szerkesztője.

Központban Nyíregyháza értékei

A műsorban központi szerepet játszott Sóstó, a Nyíregyházi Állatpark, a Múzeumfalu, délután pedig egy séta keretében felfedezték az emblematikus helyi épületeket. A programba a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár is csatlakozott, ők is kitelepültek a Kossuth térre. Az intézmény igazgatója, egyben a városi értéktárbizottság elnöke a helyi nevezetességekről és a Nyíregyházához köthető alkotókról is beszélt a rádiónak.

Krúdy Gyulát kell elsősorban megemlítenünk, megyénk szülöttjét és névadóját Móricz Zsigmondot és még számtalan irodalmi képviselőt, de filmrendezőket, fotósokat, ha csak Elek Emilre, Kéry Péterre gondolunk, számtalan jeles alkotóval és művésszel érdemes megismerkedni az ide látogatóknak.

- mesélte Tomasovszki Anita, a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság elnöke.

Az Országjáró magazinműsor két éve hétről-hétre más településről jelentkezik, nincs az országnak olyan szeglete, ahol ne jártak volna.

Kapcsolódó galéria

A Kossuth Rádió Országjáró magazinműsora érkezett Nyíregyházára