Nyíregyházán is nagy sikerrel játsszák Az egérfogót

 

Haumann Máténak hirtelen kellett beugrania Az egérfogó Trotter őrmester szerepébe. A rendőrt alakító Gulácsi Tamás ugyanis már a próbafolyamat közben jelezte, egészségi állapota miatt nem tudja vállalni minden este az előadást, ezért kérték fel a szerepre Haumann Mátét, aki évekkel ezelőtt a Thália Színházban már játszotta az őrmester szerepét. Maga Agatha Christie darabja is egy csere folytán került a nyíregyházi színpadra, a társulat eredetileg Ibsen Hedda Gabler című drámáját próbálta Szász János rendezésében, de a rendező betegsége miatt el kellett halasztani az előadást. Schlanger András egy olyan színjátékot húzott elő a tarsolyából, amit jól ismert, korábban már rendezett, az előadáshoz díszlet- és jelmeztervek is rendelkezésére álltak, és az Ibsen darabot próbáló színészekhez is éppen illettek a krimi karakterei. Az egérfogó jó választásnak bizonyult. A darabot nagy sikerrel játsszák.
Amellett, hogy egy nagyon profin megírt krimi, egy régi, gyerekkori családi tragédiát dolgoz fel, úgyhogy az igazi ínyencségeket kedvelők kapnak egy jó történetet – mondta Schlanger András rendező, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója. – Igazából ez a felszínen egy jól működő krimi, amelynek az alján egy csehovi vagy ibseni történet húzódik. Talán ez a kettősség az, ami miatt ez a darab nagy siker. És azért is, mert nagyon jól játszhatóak a szerepek, a színészek nagyon jók tudnak benne lenni.

Az egérfogót a premier óta minden este Haumann Máté szereplésével láthatta a nyíregyházi közönség. Mostantól viszont a rendőrt kettős szereposztásban, felváltva alakítják majd Gulácsi Tamással. Agatha Christie krimije november 6-án, pénteken este 7 órakor bérletszünetes előadásban látható a Krúdy Kamarában.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)