Nyíregyházán is megünnepelték a nemzetközi roma napot

Az Új Nemzedék Nyíregyházi Közösségi Térben gyülekeztek mindazok, akik Nyíregyházán is meg szerették volna közösen ünnepelni a nemzetközi roma napot. A szabolcsi megyeszékhelyen hagyományteremtő szándékkal hívták életre a rendezvényt.

Kiss Márió, az esemény egyik szervezője elmondta, 1971-ben London mellett egy kis faluban tartották az első roma kongresszust, ahol elfogadták a himnuszukat, a zászlójukat és a cigány nyelvet. Erre emlékezve 46 éve ünnepelik itt Magyarországon a nemzetközi roma napot, Nyíregyházán pedig első alkalommal.

 

Roma kultúra Nyíregyházán

 

A szervezők az eseménnyel szerették volna ráirányítani a figyelmet arra, hogy Nyíregyházán is létezik egységes roma közösség, gazdag, tradicionális kultúrával.

További képekért kattintson a fotóra!

Az Új Nemzedék Nyíregyházi Közösségi Térben a Romano Trajo fotókiállítását tekinthették meg az érdeklődők, valamint több, a romák történetét és hagyományait bemutató mesét is levetítettek.

 

Örömtánc

 

Délután a zenészek, szervezők és résztvevők zeneszó kíséretében vonultak a Kossuth térre, ahol egy flashmob keretében a PARNO GRASZT utánpótlás és a Fényes-Csillagok Hagyományőrző Társulat tagjai az elfogadás jegyében táncra perdítették a jelenlévőket és az utcán sétálókat.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Trifonov Éva)