Nyíregyházán is megfigyelik a madarakat

Az Európai Madármegfigyelő Napok programját a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International 1992-ben indította. Az eseményhez néhány éve közép-ázsiai partnerszervezetek is csatlakoztak, így az október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény célja ma már két kontinenst érintő információgyűjtés az őszi madárvonulásról. A program magyarországi koordinátora hazánk BirdLife képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.


VERSENY AZ ORSZÁGOK KÖZÖTT

 

Az Európai Madármegfigyelő Napok egyben játékos verseny is az országok között, ahol a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján dőlnek el a virtuális dobogós helyek. Magyarország általában előkelő helyen, az első ötben szokott szerepelni. Az összesített eredmények évről évre elképesztő számokat mutatnak; tavaly a 33 résztvevő államban, közel 1000 helyszínen, több mint 2 és fél millió madarat figyelt meg 23 ezernél is több résztvevő.

 

A SÓSTÓI-ERDŐBE VÁRJÁK AZ ÉRDEKLŐDŐKET

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hétvégén országszerte 18 megyében, 50 helyszínen várja az érdeklődőket. Nyíregyházán október 3-án, szombaton a Sóstói-erdőben figyelik meg a madarakat. A túra reggel 9 órakor a Nyíregyházi Főiskola szökőkútjától indul. A résztvevők a Sóstói-erdőben 9 és 12 óra között mintegy 6 kilométert tesznek meg.

F. A.