Nyíregyházán is forrócsoki-mánia!
Ősz, hideg, szél és eső – pedig de jól esne most egy pohár forró csokoládé a kedvenc nyíregyházi kávézónkból… Azonban nem kell feltétlenül kabátot és esernyőt ragadnunk, íme 5 recept, amivel megédesíthetjük az esténket, anélkül, hogy kitettük volna a lábunkat a meleg lakásból!

Hagyományos forró csokoládé
Hozzávalók:
• 3 dl tej
• 1,5 dl tejszín
• 1 kávéskanál vanília aroma
• 1 csomag vaníliás cukor
• 10 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A tejet és a tejszínt összeöntjük egy edénybe, beletesszük a vanília aromát és a vaníliás cukrot, majd melegítés közben elkeverjük. Az étcsokoládét kisebb darabokra törjük, gőz felett felolvasztjuk. Ha simára olvadt a csokoládénk, hozzáöntjük a melegített vaníliás, tejszínes tejet és krémesre keverjük. Amennyiben túl sűrűre sikerülne, még egy kis tejjel könnyedén felönthetjük. Ízlés szerint tovább édesíthető.

Fehér forró csokoládé
Hozzávalók:
• 3 dl tej
• 10 dkg fehér csokoládé
• 1 kávéskanál vanília aroma
• fél csomag vaníliás cukor
• 0,5 dl tejszín
Elkészítés:
Egy kisebb edényben felmelegítjük a tejet, majd beletördeljük a fehér csokit és felolvasztjuk. Ehhez adjuk hozzá a vanília aromát, a vaníliás cukrot és az időközben felvert tejszínt. Jól elkeverjük, igény esetén a habverőt is segítségül hívhatjuk. Ízlés szerint tovább édesíthető.

Diétás forró csokoládé
Hozzávalók:
• 1 dl víz
• 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
• 1,5 dl kókusztej
• 3 dkg étcsokoládé
• só
• fél vaníliarúd
• nyírfacukor
Elkészítés:
A forrásban lévő vízben simára keverünk 1 evőkanál kakaóport. Egy másik edényben felforrósítjuk a kókusztejet, hozzáadunk egy csipetnyi sót, fél vaníliarudat, majd az apró kockákra vágott csokoládét (igény szerint némi nyírfacukrot), majd belekeverjük a vízben feloldott kakaóport.

Mandulás forró csokoládé
Hozzávalók:
• 3 dkg étcsokoládé
• 3 dl tej
• 1 evőkanál méz
• 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
• 2 kávéskanál mandula aroma
• 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A felkockázott étcsokoládét beleöntjük egy edénybe és elkezdjük felolvasztani. Ehhez fokozatosan hozzáadjuk a tejet, a mézet, a kakaóport, a mandula aromát, a vaníliás cukrot – ezeket simára keverjük, majd felforraljuk.

Narancsos forró csokoládé
Hozzávalók:
• 3 dl tej
• 1 narancs reszelt héja
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 csipet fahéj
• 5 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A tejet forrásig főzzük a narancs reszelt héjával, a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Miközben ezt hagyjuk kihűlni, az étcsokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a kihűlés után átszűrt tejhez. Ízlés szerint tovább édesíthető.

Farkas Fanni