Nyíregyházán indul a Wizz Air kadétprogram

Két holland cég (Martinair Flight Academy és Flight Simulation Company) mellett a Tréner Kft. végezheti a leendő Wizz Air-pilóták képzését, és a kadétok elméleti oktatása a Nyíregyházi Főiskolán történik majd – erről tájékoztatta a sajtó képviselőit hétfő délután Horváth Péter. A cég ügyvezetője elmondta, a légitársaság 15 cég közül választotta ki a nyíregyházi képzőhelyet, mert megfelelőnek találták a helyi műszaki és az oktatói bázist. A hollandokkal közösen a projekt háttereként közös céget is alapítottak, aminek a Central European Flight Academy nevet adták. A sajtótájékoztatón az is kiderült, a kétéves tanfolyamra 200-an jelentkeztek Európa különböző országaiból is. Közülük 12 főt válogatnak ki. A kadétok a Sandra Hotelban laknak majd és a főiskolán szerzik meg az elméleti ismereteket. Gépbe is a helyi reptéren ülhetnek először, hiszen az egyik holland partner ide hozza oktatórepülőit. A hallgatóknak csak a szimulátoros ismeretek elsajátításra kell néhány hétre Amszterdamba utazniuk.

– A Martiner ad kettő és fél évig a képzéshez bizonyos repülőket. A képzés elején és a végén szintén a kétmotorost a Martiner adja. Ad egy holland oktatót, a többit, a repülőteret, a további repülőgépeket, elméleti képzést, mindent a Tréner Kft. biztosít, a másik holland partnerünk pedig a képzés végén biztosítja a full-flight szimulátort, amin a típusátképzést végzik – tette hozzá Horváth Péter.

További képekért kattintson a fotóra!

A nyíregyházi képzéssel az utánpótlást kívánja megoldani a Wizz Air, mert Európában hiány van pilótákból. A tanfolyam önköltséges: 120 ezer euróba, azaz 38 millió forintba kerül, és november első felében már el is kezdődik. A befektetés azonban viszonylag hamar megtérülhet, mivel a légitársaság a sikeresen vizsgázóknak azonnal állást ajánl és a kezdők fizetése havonta 3 ezer euró körül alakul. A képzést az önkormányzat is üdvözölte.

[REKLAM]

– Itt egy nemzetközi képzőhely lesz, és olyan színvonalon, ami jót tesz a városnak, a város imidzsének és azt gondolom, hogy ha Nyíregyháza neve ilyen ügyekben forog, akkor az mindenképpen jót tesz. Azt nehéz megmondani, hogy milyen új lehetőségeket nyit, de biztosan nyit majd – mondta dr. Kovács Ferenc.

A polgármester hozzáfűzte, a pilótaképzés a Nyíregyházi Főiskolának is jót tesz majd és irányt mutat, hogyan kellene átalakítani a képzési arculatot. A Nyíregyházi Főiskola ugyanakkor továbbra is az egyetlen olyan magyar felsőoktatási intézmény, ahol légi-közlekedési hajózó szakirányon folytathatnak tanulmányokat a közlekedésmérnök hallgatók.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)