Nyíregyházán az év körzete díj

Az AFS múltja már 100 évvel ezelőttre tekint vissza, Magyarországon azonban 25 éve vannak jelen. A szervezet diákcserékkel foglalkozik, programjuknak köszönhetően 80 országba utazhatnak a középiskolás diákok, akik fogadócsaládoknál laknak, és ugyanúgy középiskolába járnak, mint itthon. Arra is lehetőséget biztosítanak, hogy külföldről érkezzenek fiatalok hazánkba. ők magyar fogadócsaládoknál élnek, akik önként, anyagi ellenszolgáltatás nélkül vállalják feladatukat.

Nyíregyházán még csak két éve van jelen a körzet, mégis az egyik legnagyobb létszámmal mûködő régióként tartják nyilván. Ennek köszönhetően kapták meg október elején a kitüntetést.


NYELVTANULÁS ÉS TOLERANCIA

 

Toldi Zsuzsanna, az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram megyei körzetelnöke arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy jelenleg 10 külföldi diák tanul Nyíregyházán, de őket segíti még 15 önkéntes, 10 őrangyal, és a fogadócsaládok, így a programban jelenleg 80 ember vesz részt aktívan, ami kimagasló szám a többi körzethez viszonyítva. Hozzátette, az a céljuk, hogy a jövőben is meg tudják tartani ezt a számot és minél több diákot fogadjanak a szabolcsi megyeszékhelyen, de az itteni fiataloknak is lehetőséget biztosítsanak arra, hogy külföldön is kipróbálják magukat.

[REKLAM]

A jövő szeptembertől induló külföldi tanévre már lehet is jelentkezni Toldi Zsuzsannánál a 20/337-2992-es telefonszámon, vagy a zsu­zsan­na.tol­di@afs.org  e-mail címen, de fogadócsaládokat is keresnek, akik befogadnák a január végén érkező argentin, brazil, costa rica-i, kolumbiai, paraguay-i, maláj keresztféléves diákokat.

A körzetelnök hozzátette, mindenkinek ajánlja a csereprogramot, aki ki akarja magát próbálni különféle élethelyzetekben, aki hatalmasat akar nőni egy év alatt önállóságban, talpraesettségben, emberileg, aki számára fontos a tolerancia, és nyelvet szeretne tanulni.

Bruszel Dóra