Moravcsik és Tamási, Illyés, Vörösmarty vagy Csoóri
Hétfőn a középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgával megkezdődtek a 2015-16-os tanév végső számonkérései a középiskolákban. A vizsgázóknak 4 óra állt a rendelkezésükre, hogy kitöltsék a szövegértési és szövegalkotási feladatlapot.

Még egy utolsó, gyors eligazítás a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban a nyolc órai kezdés előtt azért, hogy semmi ne zavarja meg a diákokat a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsga alatt. Hétfő reggel ezzel a számonkéréssel kezdődött meg az idei érettségi. A tanári asztalon sorakoztak a kikapcsolt mobiltelefonok, a padokban pedig kabalafigurákkal, innivalóval és szőlőcukorral felszerelkezett egyenruhás maturanduszok, akik a kezdés előtt még bártortalanul álltak a feladat előtt.

 

Várakozással teli izgalom

 

Ware Anna, 12. d osztályos tanuló azt mondta, kihívásként fogja fel az egész számonkérést. A végzős középiskolás hozzátette, izgul, és már szeretne túllenni az egészen.

 

Az 58. érettségiző évfolyam

 

A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban 58. alkalommal érettségiznek a végzősök. Idén 135 tanuló kezdte meg az írásbeli érettségi vizsgát. Ez az elmúlt tanévhez képest héttel kevesebb, hiszen a jelenlegi 12. b osztályban több tanuló külföldi diákcsere programban vesz részt. A feladatlapokat reggel adták át a megyeháza épületében a járási hivatal beosztása alapján az intézmény képviselőjének. Minden oktatási intézményben az igazgatók feladata megszervezni azt, hogyan jut el a feladatlap az iskolába. A tanulók különböző biztonsági előírások mellett adtak számot tudásukról.

 

Szövegértés és szövegalkotás

 

Márk Attila Olivér, a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója elmondta, a diákok hét és fél nyolc között érkeztek meg az iskolába, fél nyolckor már elfoglalták helyüket a vizsgateremben, ahol a felügyelőtanárok rövid tájékoztatás után, 8 órakor kiosztották a szükséges eszközöket. Nyolc órakor pontosan indult az érettségi vizsga, szövegértési feladatot kellett megoldani, majd kilenc órakor egy szövegalkotási feladatra került sor.

 

Egy kötelező és egy választott

 

A magyar nyelv és irodalom érettségi feladatot 12 óráig írhatták a tanulók. Idén Moravcsik Gyula: A papíruszok világából című könyvének egy részét kellett értelmezni. Ezt követően három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból írtak egyet a vizsgázók. A szövegalkotási részben Tamási Áron Szerencsés Gyurka című novellájának elemzése, Vörösmarty Mihály Liszt Ferenchez és Illyés Gyula Bartók című műveinek összehasonlítása volt a feladat, illetve érvelést választhattak Csoóri Sándor Nomád napló című művének részlete alapján.

 

Vizsgák egész héten

 

Az írásbeli érettségi kedden matematikával, szerdán történelemmel, csütörtökön angol, pénteken pedig német nyelvvel folytatódik. A középszintű szóbeli vizsgákat június 13-ától lehet megszervezni. Emelt szinten a Kormányhivatal előzetes beosztása alapján lehet szóbeli vizsgát tenni.

M. E.


Az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldásai
 

Középszintű magyarérettségi hivatalos javítókulcsa