Nyíregyházán a MúzeumCafé

Az új főszerkesztő, Gréczi Emőke törekvése, hogy minden eddiginél szélesebb körben ismerjék és olvassák a lapot.
Így kerül sor arra, hogy április 5-én, kedden délelőtt 11 órától, a Jósa András Múzeumban mutatkozik be a szerkesztőség, és a legújabb kiadvány, a „Hagyaték”.
Az alkalomra minden érdeklődőt vár a MúzeumCafé és a házigazda Jósa Múzeum!

A „Hagyaték” központi témája az épített örökség, a hagyaték, amivel néha jól, de a legtöbbször rosszul bántunk. Kastélyok, kúriák, kolostorok, zsinagógák, amelyeket uralkodói rendeletek, világháborúk, megszállók és felszabadítók, nyerészkedők és dühös emberek romboltak le, műemlékvédők, építészek, tanácselnökök, kórház- és vállalatigazgatók, múzeumi fenntartók mentettek – körkép arról, ami mára megmaradt mindebből.

A címlapon Csáki Lászlónak a MúzeumCafé felkérésére készült Fiók dioráma című krétarajza szitanyomatként látható.

Ajánló a Hagyaték-ból:

– Bátonyi Péter történelmi ívet húz az aranykortól máig, Hamvay Péter változatokat mutat be a kastélyok hasznosítására.

– Dávid Ferenc és Sisa József a funkciójukat vesztett műemlékekről beszélget.

– Kritikák: Berényi Mariann a majki kamalduli remeteség újjászületett épületéről és kiállításairól, György Péter a hatvani múzeumokról és az elfelejtett Hatvany családról.

– Frazon Zsófia a Mezőgazdasági Múzeum állandó kiállításáról elmélkedik most induló sorozatában, egy korábbi fotónk kapcsán.

– Gréczi Emőke a Fővárosi Képtár fordulatokban gazdag történetéről.

– A Módszertan rovatunkban a betléri Andrássy-gyűjtemény és a pápai ősgaléria (Basics Beatrix), a sátoraljaújhelyi új természeti kiállítás (Vásárhelyi Tamás) és egy Vermiglio-mű restaurálása (Csala Ildikó).

– Interjúk: Andrea De Marchi, firenzei művészettörténész professzor (Emőd Péter), Szentkirályi Miklós restaurátor (Gréczi Emőke), Oravec Éva múzeumpedagógus (Jankó Judit) és Shah Gabriella (Kocsis Katica) salgótarjáni múzeumigazgató.

Hangulatfestésként Salát Zalán Péter művészeti vezetőnk és Villányi Csaba fotográfusunk képsorozatát kínáljuk a kastélymaradványokról, Alcsútdoboztól Monokig.

További információk a Facebook oldalukon.

Matyasovszki Edit