Nyíregyházáé az egyik legnagyobb fejlődés
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez folytatódhat

Nyíregyháza az egyik legnagyobb fejlődést maga mögött tudó megyei jogú város – jelentette ki Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Nyíregyházi Televízió stúdiójában azt mondta, megyeszékhelyünk a kormányzati Modern Város Program megvalósításában is az egyik legeredményesebb az országban. A szerkesztőségünknek adott exkluzív interjúban hozzátette, a várakozások szerint ebben az uniós pénzügyi ciklusban Nyíregyházán a fejlődés nemhogy nem áll meg, hanem gyorsítósávban folytatódhat.

– Nyíregyháza az egyik legnagyobb fejlődést maga mögött tudó megyei jogú város – így kezdte a városról szóló értékelését Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Nyíregyházi Televíziónak adott interjúban hozzátette, ha valaki eljön városunkba úgy, hogy 5–10 éve nem járt itt, akkor el sem fogja hinni, mennyi minden történt.

Egyedülálló fejlesztések

Rengeteg minden megújult és épült, legújabban az az Atlétikai Centrum, melynek szerinte csodájára jár mindenki, s ahol komoly országos, nemzetközi versenyek tarthatók. – S ne feledkezzünk meg arról, hogy Nyíregyháza mindig is joggal volt büszke az állatkertjére, azok a fejlesztések, amik ezen a területen végbementek, egyedülállóak. Nem véletlenül tartják még a budapesti állatkert méltó vetélytársának is a nyíregyházit, sőt, sokan vannak azon a véleményen, hogy még jobb is – fogalmazott.

A Modern Városok Program sikere

Az állatparki fejlesztésekben is nagy szerepet játszott a sikeres önkormányzati pályázatok révén a bőséges kormányzati támogatás, melyek egyik része a Modern Városok Program keretében érkezett ide. Gulyás Gergely kiemelte, az volt a kabinet rendkívül helyes alapgondolata, hogy bár a fejlesztési pénzek többsége a kormánytól érkezik, de hogy hogyan és mit kell fejleszteni, azt legjobban a városok, az önkormányzatok tudják. Ezért állapodtak meg velük a saját jövőbeni fejlesztéseikről, elképzeléseikről, s a kormány ezeket támogatja.

„Nyíregyházát képviselő triász”

– Nyíregyháza ebben is az egyik legeredményesebb város az országban. A fejlesztési források lehívása a kormánnyal való megállapodás után, az építkezések előkészítése, lefolytatása, befejezése, rendkívül olajozottan és jól halad. S ez a polgármester úr érdeme, és sose felejtsük el, hogy polgármester úrral együtt tud nagyon eredményesen dolgozni Szabó Tünde államtitkár asszony és Vinnai Győző képviselő úr. Így van egy olyan hármas, egy olyan Nyíregyházát képviselő triász, amely mindenhol eredményesen tud lobbizni a város érdekében.

Előzni is lehet a hátrányok leküzdése után

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva hozzátette, a Magyar Közlönyben megjelent rendkívüli összegű forrás, amely várhatóan a városba érkezik a most indult EU ciklusban – amely a megyei jogú városok közül a legtöbb, több mint 50 milliárd forint –, csak egy formája a fejlesztések finanszírozásának, hiszen szerinte ehhez az állam lényegesen többet fog hozzátenni. – Nyíregyháza fejlődése nemhogy nem állt meg, hanem szerintem ezt követően gyorsítósávban fog folytatódni. A cél az, hogy Magyarországon valamennyi megyei jogú város, de egyébként a korábban sok szempontból hátrányt szenvedő kelet-magyarországi megyei jogú városok se szenvedjenek hátrányt, sőt, a korábbról örökölt hátrányokat be tudják hozni. Ha az ember ma Nyíregyházán van, akkor azt látja, hogy ez itt már szinte sikerült, de előzni is lehet – mondta.

Rekord gazdasági növekedés

Gulyás Gergely hozzátette, mindezt segítheti a kiemelkedő, éves szinten 7,1 százalékos gazdasági növekedés, mely 2021-ben a legnagyobb mértékű volt Európában. Mindennek pedig az az alapja, hogy a magyar kormány a koronavírus okozta vészhelyzetben világossá tette, minden nehézség ellenére nem segélyeket akar adni és tömeges munkanélküliséget kezelni – ahogy a politikai ellenfeleik javasolták –, hanem a munkahelyeket megőrizni, sőt, olyan beruházásokat támogatni, amelyek következtében munkahelyek jöhetnek létre. Így ma többen dolgoznak hazánkban, mint a világjárvány előtt, és egymillióval többen, mint 2010-ben.

Sokan részesednek a közös sikerből

Gulyás Gergely kiemelte, a kormány fontosnak tartotta, hogy az egyedülálló gazdasági növekedésből – amire a rendszerváltás óta nem volt példa – részesedjenek a családok, nyugdíjasok, fiatalok egyaránt. – Ezért születtek a döntések: például, ha az 5,5 százalékot meghaladja a gazdasági növekedés, az szja visszafizetése a gyermeket nevelő családoknak, ami hozzájárul a világjárvány okozta nehézségek után a jólétéhez, az egyedi kiadásaikhoz – ez is megtörtént. S visszaadtuk a 13. havi nyugdíjat, amit a baloldal vett el a nyugdíjasoktól, továbbá a gazdaság legtöbb ágazatában béreket tudtunk emelni, jelentős fegyverpénzt fizettünk. Mindeközben a költségvetés egyensúlya is rendben van, s mivel nem felelőtlen osztogatásról van szó, tartjuk a hiánycsökkentés célját is.

Riasztó tendenciákra határozott válasz kell

– Németországban ma azon vitatkoznak a koalíciós pártok, hogy a nemváltásra 14 éves kor fölött szülői beleegyezéssel legyen csak mód, vagy anélkül. Csak ez az egy példa is kellően elriasztó, ez nem sokezer kilométerre történik egy másik kontinensen, hanem Európában mindezt számtalan helyen erőltetik. Látjuk, hogy van egy olyan nagyon káros nyugati kordivat, amely teljesen zárójelbe tenné a nemi identitást, vagy azt egy szükséges-szükségtelen, eldobható rossznak, fölöslegesnek tekintik. Szerintünk ezzel a gyermekek védelme érdekében a lehető leghatározottabban kell szembeszállni.

„A népszavazás tétje a gyermekvédelem”

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy április 3-án, a parlamenti választásokkal egyszerre népszavazást is tartanak Magyar­országon. – A baloldal kezdeményezte, hogy egy időben lehessen népszavazást és országgyűlési választást tartani, mi ezt támogattuk. A népszavazás tétje a gyermekvédelem. Látjuk, milyen tendenciák vannak Európában, sokan úgy gondolják, hogy a gyermekeket a szexuális felvilágosításra is kiterjedően nem a szülőknek, hanem az államnak kell nevelnie, mi ezzel szeretnénk szembefordulni, hiszen úgy gondoljuk, ez a szülők feladata. Felnőttként mindenki úgy él, ahogy akar, de a gyermekek védelme elsődleges fontosságú. Ehhez kérjük az állampolgárok támogatását.

„Még soha nem volt ekkora a tét az ország számára”

Gulyás Gergely azt is hozzátette, az országgyűlési választás tétje óriási: mondhatnánk, hogy „minden vagy semmi”. – Van a jelenlegi kormány a maga bajaival, hibáival, tökéletlenségével, de mégiscsak azzal a teljesítménnyel, ami a városokat fejlesztette és Magyarországon a fizetéseket növelte, munkahelyeket teremtett, és fontos, nemzeti célokat is jól szolgált. És vannak azok, akik már voltak hatalmon, az a baloldal, ami 2002 és 2010 között sajnálatos módon letette a névjegyét ebben az országban és a rendszerváltozás utáni időszak legkárosabb nyolc évét produkálta, amikor egyhavi fizetést és egyhavi nyugdíjat vettek el, és amikor reménytelenségbe taszították az egész országot. Ma ugyanők próbálnak visszatérni. Senki nem vitatja, hogy Gyurcsány Ferenc a baloldal legerősebb pártjának az elnöke és õ Márki-Zay Péterrel összefogva próbálja a hatalmat visszaszerezni egy olyan hatpárti koalíció élén, amelyről talán még ők maguk sem feltételezik, hogy kormányképes lenne. Az ország számára választáson talán még soha nem volt akkora a tét, mint most, április 3-án lesz.