Nyíregyháza meg tudta ragadni a lehetőségeket - exkluzív interjú Kövér Lászlóval

A házelnök arról is beszélt, hogy 2002-ig kell visszamenni, hogy megértsük a 2018-as választás igazi tétjét. Szerinte akkor az ország többé-kevésbé jó állapotban volt, ám az azt követõ nyolc évben a szocialista-liberális kormány két ciklus alatt gyakorlatilag lenullázta az eredményeinket, így 2010-re csúcson volt a munkanélküliség és az államadósság, valamint padlón hevert a magyar gazdaság teljesítménye.

A családok és nyugdíjasok támogatása

– A közös munka eredménye, hogy Magyarország gazdasági növekedése 4 százalék fölött van, ennek is köszönhetõ, hogy a nyugdíjasok tavaly és idén is kapnak nyugdíjprémiumot, továbbá a rezsicsökkentés és minden egyéb intézkedés révén gyakorlatilag visszaadtuk nekik a 13. havi nyugdíjak vásárlóértékét. A családoknak olyan lehetõségeket biztosítottunk az elmúlt 4 évben, ami Európában is szinte páratlan. Komoly pénzeket fordítunk a gyes, gyed kiterjesztésére, s a lakástámogatási rendszerre, valamint a családi adókedvezmények is ide tartoznak. Csak egy példa még, ha reálisan akarjuk mérlegelni a közös teljesítményünket: 2010-ben Görögország mellett a legrosszabbul teljesítõ országként tartottak nyilván bennünket, amely a csõd felé tart, ehhez képest most a számadatok alapján is az elmúlt 28 év legjobb négy esztendejét produkáltuk – fogalmazott a házelnök.

 

Városunk az átlag fölött

Nyíregyházát illetően Kövér László azt mondta, elfogult a várossal szemben a dr. Kovács Ferenc polgármesterhez fűződő évtizedes barátsága okán, és mindig csodálta benne a konok szorgalmat, céltudatosságot. Az Önök polgármestere ha egyszer valamit kitûzött magának, el is tudta érni, akármennyi munkába is került. Szerinte ez a fajta hozzáállás, mentalitás a polgármesteri munkáján is meglátszik.

– Ha tárgyilagosan nézzük azt, hogy hová jutott az elmúlt nyolc évben, nemcsak hogy nincs szégyenkeznivalója az ország elõrehaladásához képest, hanem talán még nagyobb mértékben ment elõre, mint az ország átlaga, mindezt sok szám is bizonyítaná, legyen szó munkahelyteremtõ beruházásokról, vagy a turizmus fejlõdésérõl. Azt, hogy Nyíregyháza egy térség turisztikai centrumává válik, lássuk be, kevesen gondolták volna akár 15–20 évvel ezelõtt és sok minden más eredményt is. Mindez az itteni polgárok szorgalmából és a helyi képviselõknek a helyes döntéseibõl is fakad. Meg tudták ragadni azokat a lehetõségeket, amelyek az ország rendbetételébõl és emelkedõ pályára állításából fakadó lehetõségek nyújtottak számukra.

 

A tét az eredmények megőrzése is

A házelnök a közelgő országgyûlési választás kapcsán úgy fogalmazott: minden eddigi választásnak több volt a tétje nálunk, mint egy átlagos nyugat-európai voksoláson, aminek talán csak a gazdaságpolitikára volt kihatása. Nálunk ez másképp volt majdnem ötvenévnyi kommunizmus után.

– A 2002-es választásról csak utólag derült ki, hogy mekkora tétje volt, hiszen az addigi, 12 éves erõfeszítéseink mentek kárba. Ebben az értelemben a mostani is hasonló, hiszen még sorolhatnánk azokat az eredményeket, amit együtt értünk el, azokkal is, akik nem ránk szavaztak. Ma hosszabb az eredménylista, így a választás tétje is, mint 2002-ben volt, s éljünk a gyanúperrel, hogy most is ez történne, lenulláznák az eredményeinket. Mindezt felülírja a világban zajló átalakulási folyamat, amelyben néhányan úgy döntöttek, akiknek Soros György nevet, személyiséget, arcot kölcsönzött, hogy Európát egy Európai Egyesült Államokban egyesítik egy világkormányzás megvalósítása érdekében, ledózerolva az útból a nemzetállamokat. Ezt legkönnyebben úgy látják elérhetõnek, ha magát a lakosságot cserélik le. A nem spontán beáramoltatás célja a nemzeti kultúrák szétzüllesztése, amelyek még tartják magukat.

Már keresik az állami lakásokat

Kövér László friss példát is említett. Eszerint a Soros-hálózat egyik tagja, a Helsinki Bizottság kikérte a Miniszterelnökségtõl az állami tulajdonban lévõ lakások címjegyzékét, amit – ahogy fogalmazott – nem vagyunk hajlandók kiadni, mert ezt valószínûleg arra a célra használnák – mint ahogy ez más nyilatkozatokból kiolvasható –, hogy ezekbe a lakásokba migránsokat telepítsenek. Ez egyébként az önkormányzati lakásokra is vonatkozik.

– Mindez nem fantazmagória, hiszen nyugaton a migránsok elhelyezésére hoteleket vesznek igénybe vagy olyan lakásokat, amelyeket éppen a tulajdonosaik nem laknak – nem beszélve a szociális bérlakásokról. Sokszor már elõnyben részesülnek a migránsok az õshonos lakossággal szemben... Ha a bolgár uniós javaslat megvalósulna, akkor holnap ide tízezer embert telepítenének be, és akkor a családegyesítésrõl még nem is tettünk említést. Ha olyan kormány kerülne hatalomra, mely azokból, az ellenzéki pártokból áll, amelyek külön-külön és együttesen is csak bábfigurák, akkor azt a politikát valósítanák meg, amit Brüsszelbõl elõ akarnak nekik írni. Egy részük örömmel tenné – hiszen ezt az álláspontot vallották az elmúlt esztendõkben és így szavaztak az európai parlamentben –, a másik részük pedig azért, mert nem tudna ellenállni – mondta az Országgyûlés elnöke.

Magyarországot is elveszíthetjük

De vajon hogy érinthetné mindez közvetetten vagy közvetlenül a nyíregyháziakat? Kövér László szerint téveszme, hogy ezek a migránsok nem Magyarországra jönnek és nem is állnának itt meg, hiszen az Európai Bizottság tervezetei között vannak olyan elemek, és jogszabály­alkotási kezdeményezések, hogy kötelezõ kvóta alapján kellene visszaosztani az ott már fölöslegben felgyûlt illegális migránsokat.

– S ha kijelölnék nekik például Nyíregyházán a lakóhelyüket, s itt tudnák felvenni a segélyt, akkor természetesen itt maradnának, arról nem is beszélve, hogy azok számára, akik százezrével, milliószámra jönnek Európa felé, Magyarország egy paradicsom ahhoz képest, ahonnan jönnek. Ez a veszély közvetlen, és ha április 8-án elhibázzuk, akkor nemcsak mindazt veszíthetjük el, amit az elmúlt nyolc esztendõben együtt elértünk, hanem Magyarországot, magyar országként is elveszíthetjük. Egy olyan európai folyamatba illeszkedik a magyar választás, amely bizonyos értelemben a földrész sorsát is eldönti. Ha mi erõsítjük azt, ami Olaszországban, Ausztriában történt, ha egy erõs tagja maradunk a visegrádi négyeknek, akkor ellent tudunk állni Brüsszel és a Soros-hálózat akaratának. Ha kiesünk ebbõl a sorból, akkor nemcsak mi esünk el, hanem egész Európa is, de ez nekünk kevés vigasz – mondta Kövér László.

(Szerző: Tarczy Gyula)

(Fotó: Kövér László exkluzív interjút adott a Nyíregyházi Televíziónak)