Az MSZP a lakhatásról
A fejlesztések meghatározásánál sok esetben arányokat téveszt a kormány és az önkormányzatok is. Ezt mondta Csabai Lászlóné, az MSZP megyei alelnöke nyíregyházi sajtótájékoztatóján.

Példaként említette a versenysportokba fektetett milliárdokat, miközben az iskolai sport támogatása minimális. Ennél persze fontosabbnak tartja, hogy a fiatal házasok és az alacsony jövedelműek lakhatási problémáival abszolút nem foglalkoznak. Sajnálatosnak tartja, hogy a Nyíregyháza idei költségvetését elfogadó közgyűlésen elutasították a szocialisták módosító indítványát, amellyel a volt Benczúr iskola mellett lévő, használaton kívüli épületet szerették volna bérlakás céljára átépíttetni. Csabai Lászlóné szerint az önkormányzat tulajdonában jelenleg legalább 300 bérlakássá átalakítható ingatlan van.

Hangsúlyozta, a korábbi szocialista vezetésű nyíregyházi önkormányzat nyolc év alatt közel 300 lakást épített és vásárolt. A bérlakásokra várókról névjegyzéket készítettek, és így évente átlagban 80 érintettnek tudtak lakhatást biztosítani.

– Most lassan ötödik éve, hogy nincs névjegyzék Nyíregyházán, 1700 lakásigénylő van, gyakorlatilag befagyott a lakásigénylőknek a névsora, és még csak a tervek között sem szerepel, hogy egyáltalán ezzel a kérdéssel foglalkozna az önkormányzat – mondta Csabai Lászlóné.

 


 

Reagálás Csabai Lászlóné sajtótájékoztatójára

Csabai Lászlóné volt az, aki szocialista lakásügyi kormánybiztosként az utolsók között vett fel az első polgári kormányzás alatt létrehozott kedvezményes állami támogatású hitelt, mielőtt azt a szocialisták megszüntették.

Az Ő kormánybiztosi ciklusa alatt pörgették fel a szocialisták a devizahiteleket, amellyel családok tízezreit taszították a csőd szélére. Polgármesterként pedig az Ő idejében adtak el több ezer önkormányzati bérlakást, előállítva ezzel a most is fennáló problémát. A jelenlegi kormányzat célja, hogy mindenki dolgozhasson és munkájának gyümölcseként saját otthont teremthessen.

Ezért emelkednek a bérek, ezért támogatjuk a családokat adókedvezménnyel, ezért indítottuk el az otthonteremtési programot. A szocialisták voltak azok, akik nem támogatták a CSOK beveztését, akik nem szavazták meg az adó csökkentéseket, a családok támogatását.

Fidesz Nyíregyházi Szervezete

 


 

Sajtóreagálás

A tegnap megtartott sajtótájékoztatómra érkezett Fidesz reagálás nem arról szól, amire az önkormányzat és a lakosság figyelmét szerettük volna felhívni.

Jelenleg az önkormányzat tulajdonában kb. 300 olyan ingatlan van, mely ma üresen áll, és amiből bérlakást, fecskelakást, vagy nyugdíjas házat lehetne kialakítani alacsony költséggel. Ehhez EU forrásokat is igénybe lehet venni, amit bizonyít az is, hogy Lázár János nemrégen avatott fel ilyen bérlakásokat.

Ehhez képest a Nyíregyházi Önkormányzat egyáltalán nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, öt éve nem készítettel névjegyzéket 1700 igénylő kielégítésére. Gyakorlatilag ma Nyíregyházán nem lehet bérlakáshoz jutni.

A szocialisták azon kezdeményezését, hogy a Malomkertben 6 éve üresen álló ingatlanban 12 bérlakást alakítsanak ki, a Fidesz többségű önkormányzat a költségvetés tárgyalásakor elutasította.

Csabai Lászlóné
megyei alelnök