Nyíregyháza is Vesztő-hely

Hétvégén senki nem bánkódott, aki jártában-keltében elvesztette a könyvét. Az olvasás kedvelői ugyanis direkt hagyták az utcán a köteteket. Május 20. és 22. között meghirdették a „Veszíts el egy könyvet!” játékot.

AKÁR AZ UTCÁN IS HEVERHETNEK KÖNYVEK

A játék résztvevőit arra kérték, hogy péntektől vasárnapig, ahol járnak, hagyjanak el egy könyvet. Felejtkezzenek el róla, és hagyják az iskolában, a tömegközlekedési eszközökön, egy buszmegállóban, kávéházban, vagy egyszerűen helyezzék el valahol az utcán. Aki megtalálja, annak nem kell visszaszolgáltatnia a tulajdonosnak, a kérés csupán annyi, hogy olvassa el, aztán ő maga is veszítse el a könyvet, hogy ismét új gazdára találhasson.

NYÍREGYHÁZÁN KÉT KÖNYV IS ELVESZETT

A „Veszíts el egy könyvet!” játék 2008. március 25-én indult az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár szervezésében. Az évforduló alkalmából hirdették meg a hétvégi akciót, amely során országszerte „útnak indultak” a könyvek. A hétvégi játékban részt vevők regisztrációjából kiderült: Nyíregyházán két könyvet is elvesztettek, amelyek azóta is új tulajdonosukat várják, az adatok szerint a köteteket még nem találták meg. Nyíregyháza utcáin új gazdáját keresi Wass Albert: Elvesz a nyom és Agatha Christie: Nemezis című regénye.

A KÖNYVEKET ÚJRA EL KELL HAGYNI!

Az elvesztett kötetekben megtalálható a játék leírása és egy azonosítószám, amellyel a kötet megtalálója a http://veszitsel.konyvtar.hu/ oldalon jelezheti, hogy rábukkant a könyvre. Ez után már csak rajta múlik, hogy folytatja-e a játékot.
A „Veszíts el egy könyvet!” kezdeményezés egyébként olyan sikeresnek bizonyult, hogy a játék 2008 márciusa óta folyamatosan tart. 7 év alatt 7 ezer könyv került az utcákra, s ebből több mint 1200-at legalább egyszer meg is találtak. A tapasztalatok szerint a leggyakrabban Rejtő Jenő, Agatha Christie, Jókai Mór és Szabó Magda könyveit felejtették az utcán.
Nyíregyházán egyébként a hétvégi akció során elvesztett 2 könyv mellett még 17 olyan korábban elhagyott kötet heverhet az utcákon, amelyet a játékot követő weboldal adatai szerint még nem találtak meg.

F. A.